December 3.: Az otthon melege

Intim terek és családi enteriőrök a magyar festészetben: növények, szófák, mákos kalács az asztalon és a mindent betöltő meghittség vagy annak hiánya. A tárlatvezetés során a meghittséget kereshetjük a festők enteriőrábrázolásain, családtagjaikat ábrázoló festményein.

December 10.: Mikulás, Mikulás

Vajon honnan ered a Mikulás ünnepe? Milyen legendák kapcsolódnak ehhez az ünnephez? A karácsonyi kör bevezető ünnepe Szent Miklós legendájához fűződik. A második adventi héten tartott tárlatvezetésen a résztvevők megismerhetik a Szent Miklós alakjához köthető legendákat a gótikus gyűjteményben.

December 17.: Tömjénfüst és aranyrög – az ajándékozás története

Honnan ered az ajándékozás szokása? Mit jelentett régen és mit jelent ma ajándékot adni, kapni? Mi minden lehet ajándék, és miért fonódott össze olyan szorosan ez a szokás az ünnepeinkkel? Karácsonyra hangolódva az ajándék fogalmát járhatjuk körbe a gyűjtemény segítségével.

December 22.: Fény a sötétségben

Az év legsötétebb időszakában, amikor az éjszakák eluralkodnak a nappalok felett, mi, emberek fénybe borítjuk az utcáinkat, az otthonunkat, de még a karácsonyfánkat is. Gyertyák gyújtásával számláljuk a heteket, és végül nemcsak Jézus születését, de a fényt magát is ünnepeljük. A tárlatvezetés során a résztvevők is ezt tehetik, miközben a múzeum gyűjteményének olyan darabjait tekintik meg, melyeknek múzsája a fény maga.

Nyitókép: Fényes Adolf: Mákoskalács (részlet). Forrás: Magyar Nemzeti Galéria