A koncert egyben Mesterjáték programjuk első nyilvános eseménye is, melynek keretében a zenekar lehetőséget biztosít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói számára neves vendégművészekkel való közös fellépésre. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai István vezetésével egy őszi kurzus, majd a hangversenyt megelőző próbafolyamat során adta tovább a hallgatóknak a tökéletes zenekari játékhoz szükséges tudást.

A legtehetségesebb diákok ezen az estén a világhírű kamarazenekar tagjai között kapnak helyet, és együtt köszönthetik majd a színpadon Sergei Dogadin hegedűművészt, aki Brahms hegedűversenyével mutatkozik be a budapesti közönségnek.

Sergei Dogadin az orosz hegedűiskola egyik legkitűnőbb képviselője, aki fiatal kora ellenére már megalapozta oroszországi és nemzetközi szóló- és kamarazenészi karrierjét. A Szentpétervári Konzervatóriumban Vlagyimir Ovcsareknél tanult, Gstaadban pedig a Nemzetközi Menuhin Zeneakadémián Maxim Vengerov, Kölnben a Zene és Táncművészeti Főiskolán Mihaela Martin tanítványa volt. Több tekintélyes hegedűverseny nyertese, áttörő sikerének köszönhetően Valerij Gergijev közös fellépésre hívta meg a Mikkeli és Grafeneggben megrendezett Európai Nyári Fesztiválra a Mariinszkij Zenekarral, továbbá a 2020 őszi Moszkvai Első Zaryadye Nemzetközi Fesztiválra.

Ifjabb Sárközy Lajos, Junior Prima-díjas hegedűművész – aki mindössze 13 éves volt, amikor felvételt nyert a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába – a hétgenerációs, nagynevű Sárközy zenészdinasztia sarja. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze I am Only Fifteen címmel. 17 évesen saját zenekart alapított. 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gipsy Philharmonic Orchestra élére művészeti vezetőnek és főprímásnak. A harmincas évei elején járó művész az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát igyekszik ápolni. Célja, hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben népszerűsítse.

A műsor első felében Bartók Román népi táncok című művének vonószenekari átirata, majd Brahms D-dúr hegedűversenye hangzik el, a szünet után pedig Liszt 2. magyar rapszódiáját hallhatja a közönség, amit Wolf Péter az együttes felkérésére dolgozott át vonószenekarra. Popper Dávid Magyar rapszódiájának zenekari átiratát egyedülálló előadásban mutatják be, Várdai István szólójához a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Sárközyék adják a kíséretet. Ezt követi egy cigányzenei blokk, majd a műsort Brahms 1., 5. és 6. magyar tánca zárja, amelynek motívumait felváltva vezeti fel Sárközy Lajos zenekara és a vonószenekar, ezért néhol improvizációs részek kibontakozására is számíthat a budapesti közönség.

Fotó forrása: Liszt Ferenc Kamarazenekar