Filharmonia1
A Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatója
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu
A május 31-én megtartott sajtótájékoztatón ismertetett változatos programkínálat jól jelzi, hogy a legszélesebb befogadóréteg megszólítása a cél.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar művészeti vezetője az Egyházzenei Fesztiválra utalva megjegyezte, fontos, hogy istentiszteleti keretek közt is megszólaljon ez a zene. ?Bach vagy Mozart soha nem gondolt arra, hogy hangversenyteremben hangzik fel az egyházi zene? ? mondta.

Különlegesség, hogy az Egyházzenei Fesztiválon órómai énekeket is hallhat a közönség.

Purcell-Korus-es-Orfeo-Zenekar-c-Nagy-Attila-Mupa-Budapest-150125_870_focuspoint_825x450
Purcell kórus és Orfeo Zenekar
Forrás: Zeneakadémia.hu

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy a június 29. és július 6. között megrendezett Régi Zenei Napok nagy múltra visszatekintő fesztivál. ?Ez az egyetlen olyan esemény ma Magyarországon, ahol magas színvonalú régizenei koncertek és mesterkurzusok zajlanak párhuzamosan? ? emelte ki.

A Régi Zenei Napokon fellép a Capella Savaria Zenekar, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az érdeklődők találkozhatnak Für Anikóval és Becze Szilviával is.

Szamosi_Szabolcs__Filharmonia_Magyarorszag_Nonprofit_Kft_ugyvezeto_igazgatoja_Copy
Vashegyi György és Szamosi Szabolcs
Forrás: Csákvári Zsigmond/ Kultúra.hu

Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kapcsán kitért arra, hogy a nagy zeneszerzők általában újítók vagy összegzők voltak, azonban Bartókra mindkét meghatározás érvényes.

A július 12. és 21. között megrendezett eseményen a koncertek mellett levetítik Sipos József filmrendező Bartók című munkáját.

Emellett idén először különleges éjszakai programokkal várja az érdeklődőket országszerte az Orgonák Éjszakája, amely méltó nyitánya az augusztusi OrgonaPont sorozatnak.

Ayhan Gökhan