A nagy népszerűségnek örvendő Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai című Térey-sétaszínház után megszületett a hosszúlépés.járunk? és a Csokonai Színház második közös sétaszínháza, az Ajtónyitogató.   

„Te együtt élsz és együtt pusztulsz a várossal, ezt viszed magaddal, bárhová, bármire jutnál is.” Szabó Magda már budapesti íróként lett világhírű, mégis szülővárosába, Debrecenbe kell mennünk, ha igazán érteni szeretnénk a műveit és őt magát. Miként törhet fel az elképesztő fantázia a kálvinista szigorból? Miféle energiákat ad a rázós 20. századi élethez két soha ki nem teljesedő szülő szeretete és a szülőföldbe gyökerezettség? Honnan erednek a Szabó Magda-hősnők történetei?

A hosszúlépés.járunk? debreceni sétaszínházán Szabó Magda írásainak, interjúinak részletei állnak össze egyetlen darabbá.

A felolvasott művekben egyszerre jelenik meg a valóság és az általa inspirált Szabó-univerzum: Vitay Georgina és Agancsos, Szondy tanár úr és Zsuzsanna nővér, Winettou és Szobotka Tibor.

A darabot Kiss Eszter, a Katona József Színház művésze állította össze és rendezte, Szabó Magdát a Csokonai Színház művészei, Ráckevei Anna és Hajdu Imelda keltik életre, a díszlet pedig maga a város, Debrecen.

Ráckevei Anna és Hajdu Imelda első alkalommal november 19-én invitálják sétára az érdeklődőket, ezt követően november 20-án és 27-én játsszák az Ajtónyitogatót.

Nyitókép: a Csokonai Színház Facebook-oldala