Március 23-án a Radnóti Tesla Laborban látható az ArtMan Egyesület „ArtMenők” programjának első hosszabb előadása, Átváltozás címmel.

Az előadás, mely lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására, a különböző fogyatékossággal élő és ép fiatalok közös, mozgásos foglalkozásain jött létre. Az érzékenyítő produkció vendégművészei Kováts Adél és Nagy Márk, a Radnóti színészei. 

Egy rendkívül figyelemreméltó, kísérleti mozgásszínházi előadást állít színpadra a Radnóti Tesla Laborban az ArtMan Egyesület programja.

Az egyesület művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, önismeret és tánc lehetőségét. Küldetésük a „közös alkotói tér létrehozása a tánc és a terápia eszközeivel, értékeink és sérüléseink mentén, az elfogadóbb társadalomért.” 

Az előadás Pilinszky János Átváltozás című verséből indulva a saját jelen identitsunkkal és annak változásával foglalkozik. 

„Tulajdonképpen minden egyes nyilvános fellépésünk egyben érzékenyítés is a témában” – mondják az előadás alkotói. „A testtudati technikákon és improvizáción alapuló kortárs táncszínház fogyatékkal élő művészei jelenlétükkel újratanítják, hogyan használjuk elfelejtett képességünket, az önreflexión alapuló, belülről fakadó átalakulást.”

„Sokat beszélünk a társadalmi felelősségvállalásról, de nem árt megmutatni, hogy valósulhat meg a saját életünkben” – mondta Kováts Adél. A Radnóti igazgatója ezúttal lányával, Rozival, aki az ArtMan program résztvevője, együtt lép színpadra. „Gyakran már az is segítségnek számít, ha tolerálunk valamit. A nyitottság, egymás felé fordulás is nagyon fontos. Segíteni kell, mert attól mindenkinek jobb lesz. Ne legyünk restek a jóra, ilyen egyszerű" – mondta a színésznő. 

Kép forrása: Radnóti Színház