A Homo Ludens Project alkotóközössége különleges, a színház és a film határán mozgó előadást mutat be. A Megfigyelő játék elhagyja a hagyományos színházi kereteket, és utcaszínházként Szeged közkedvelt területein, utcáin, közterein játszódik. Ezzel együtt pedig egyszerre egy élőben közvetített, részvételi film is. Egy biztos: akár a helyszínen, akár online nézi, egy humoros, az akciófilmek mintájára készült, izgalmas előadást láthat a közönség.

A játékosság az új produkcióban sem marad el. A helyszínen két néző tud részt venni, akik aktív résztvevőjévé válnak az eseményeknek. A történet szerint ők is játékosok lesznek, mégpedig a szemek, akik okostelefonokkal figyelik meg a szereplőket, segítve ezzel a karaktereket, hogy elérjék céljukat. Aki online szeretné nézni az előadást, az pedig élőben kommentelhet, szavazhat és egyes esetekben dönthet is a szereplők sorsáról.

Az előadás szereplőit Botka Dóra, Bánföldi Szilárd és Szilágyi Szabolcs alakítják. A produkcióban Nahóczki Viktor felel a látványért, a kisfilmekért és az élő közvetítésért. A Megfigyelő játék rendezője Benkő Imola Orsolya, aki az előadás szövegkönyvét és forgatókönyvét is jegyzi.

A Homo Ludens Project ajánlója így szól: „Új bemutatónk utcaszínház és egyben egy élő, részvételi film, amely a fikciós- és a dokumentumfilm határán mozog. Azzal a gondolattal játszunk el, hogyan nézne ki Magyarország 2030-ban.

Disztópiánk szerint Magyarország államformája Egyesült Digitális Köztársaság. A társadalom közel 75%-a kamerákkal megfigyelt környezetben él, ami a társadalmi biztonságot garantálja. Egy mesterséges intelligencia kreditpontok szerint osztályozza a polgárokat. Minél hasznosabb valaki a köztársaság számára, annál több pontot kap és annál jobb életet élhet. Akinek kevés pontja van, mert kártékony figurának minősül, az ellehetetlenül.

Éppen ezért az Egyesült Digitális Köztársaság egy élő show-műsort hirdet, a Megfigyelő játékot. Ebben két olyan ember versenyez, aki kevés ponttal rendelkezik. Ha nyernek, elfoglalhatják méltó helyüket a társadalomban. Ha veszítenek, kitaszítottakká válnak. Sikerül nekik? Hogyan tudják elérni a céljukat? Itt minden az, aminek látszik. Vagy mégsem?

Nyomokban Petőfi Sándort és Boguslaw Schaeffert tartalmaz.”

Kép forrása: Homo Ludens Project