Az április 5-ei beszélgetésnek apropója is volt: Szűcs Judith az Erkel Színházban április 10-én 45 év száguldás címmel jubileumi koncertshow-ra készül, ahol számos slágere elhangzik, vendégművészként pedig többek között fellép Balázs Fecó és Tátrai Tibor is.

Bőrönddel száguldott végig a világon ? kezdte a beszélgetést az énekesnő. Nem is csoda, hogy így fogalmazott, hiszen nagyon sok helyen járt: énekelt Amerikában, Európában és Ázsiában, Tokióban is a Yamaha fesztiválon. Az NDK-ban, a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Kubában különösen szerették a magyar diszkókirálynőt: volt, hogy hónapokat ? akár nyolcat ? töltött külföldön.

Szűcs Judith az 1972-es Ki mit tud?-on tűnt fel, de már ötévesen elkezdett énekelni, hét évig gitározott, Szűcs Antal Gábor, a bátyja révén pedig egy kicsit gitározni is megtanult, sőt egy ütemet dobolni is tud. Az énekesnőt a bátyja vezette be a zenei életbe, hiszen mikor ő fellépett, vitte magával Juditot. Később volt olyan, hogy ez megfordult: mikor zenekarra volt szüksége az énekesnőnek, mindig igyekezett azt az együttest vinni, amelyben bátyja játszott. ?Jó érzés volt, hogy fogta a kezem a repülőn? ? tette hozzá mosolyogva Szűcs Judith.

Az áttörést az 1977-es Metronóm fesztivál hozta meg a számára, ahol a Táncolj még! című dalával a harmadik díjat hozta el. A számot Delhusa Gjon írta.

Az énekesnő elmesélte, hogy Erdős Péter meghívta őt a Neoton Famíliába, de ő nem élt a lehetőséggel, mert ? mint mondta ? úgy érezte: csak háttérszerep jutna neki az eredeti énekesnő, Csepregi Éva mellett.

Az első nagylemeze 1978-ban jelent meg Táncolj még címmel, melynek a címadó dala éppen a Táncolj még! volt. Az album később arany-, majd platinalemez lett. Szűcs Judith, a diszkókirálynő hangsúlyozta, hogy a lemeznek inkább a szövege volt diszkós ? a szó több dalában is szerepelt ?, semmint a dallama.

Bátyja révén énekelt együtt a Dynamit és a Skorpió zenekarral, hiszen ahogy kiemelte: nem nagyon volt éles határ a rock és a diszkó között, mint ahogy azt ma gondoljuk.

Kultúra.hu

Fotó: szucsjudith.hu