A kiállítás a szentendrei identitást tükröző és mélyen gyökerező magyar alkotóművészi pályát mutat be. A szentendrei iskola konstruktív, szürrealista világát egy ízig-vérig magyar kódrendszerben láthatjuk ? fogalmazott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

P. Szabó Ernő művészettörténész Aknay János munkásságáról szólt. Mint elmondta, az alkotó úgy épít be újabb értékeket művészetébe, hogy azok szervesen illeszkednek a korábbiakhoz, alapjellemzői változatlanok maradnak. Sajátos világával megtalálta és továbbadta a kulcsot. A tárlat összegzése és folytatása az alkotó korábbi, 60. születésnapjára Szentendrén és Debrecenben rendezett gyűjteményes kiállításnak ? tette hozzá.

Bátor művészi gondolatiság jellemzi, hiszen divatos megmosolyogni azt, amely próbál a transzcendens, a szakrális, a profán és a jelenvaló között összefüggéseket keresni és egyértelmű üzeneteket megfogalmazni ? méltatta Aknay Jánost az államtitkár.

?Aknay munkássága nem triviális megfogalmazásokat tesz, hanem az ő személyes inspirációin alapulókat, amelyek ugyanakkor számunkra is értelmezhetőek és dekódolhatóak. A megújulni képes alkotónál, ha a gondolatiság meg is marad, az új formák keresése mutatja azt, hogy kvalitásos, magas művészetről beszélünk. Saját, belső nyelvezete van, amely a képi ábrázolásban próbálja a magyar üzenetet megfogni, számunkra ez a magyar-székely rovásírás jelrendszerének a képzőművészeti nyelvre való átfordítása.? ? mondta Dr. Hoppál Péter a Kultúra.hu kérdésére.

Majd hozzáfűzte: ?A Zsolnay Kulturális Negyed Közép-Európa egyik legizgalmasabb kulturális tere. Ez a művészi gondolatokkal és rejtekhelyekkel alkotott világ inspirációt adhat a mai fiatal művészgenerációnak arra, hogy megtanulják a szépre való rácsodálkozást. A környezet méltó esélyt és lehetőséget ad.?

Fotó: Varga Ildikó