Figyelemre méltó Jaro Vojtek Gyerekek című alkotása is, amely négy epizódban és négy szemszögből mutatja be a gyermek-szülő kapcsolatot, annak felhőtlen vagy épp boldogtalan pillanatait, az elkerülhetetlen döntésekkel és következményeikkel együtt. Levetítik továbbá Peter Bebjak A takarító című díjnyertes alkotását is, amelyben az elhunyt emberek lakását takarító főszereplő bizarr kedvtelésre lel: ?élő adásban? kezdi el megfigyeli a hozzátartozók életét.

Ivan Ostrochovsky Koza című díjnyertes filmje szlovák-cseh koprodukcióban született, és egy egykori olimpikon bokszoló létbizonytalanságát, mindennapos küszködését és emberi döntéseit dolgozza fel valós események alapján. Zárófilmként pedig Slávek Horák cseh és szlovák koprodukcióban készült alkotása lesz látható Házi gondozás címmel.

A nyitófilm után ?Ismét jó és eredményes pályán? avagy Milyen a kortárs szlovák film?? címmel Prikler Mátyás rendezővel és Marek Lescák forgatókönyvíróval beszélget majd Gerencsér Péter filmtörténész. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

 

?Nézz a szomszédod képébe!? ? hívja fel a közönség figyelmét honlapján a Toldi mozi. Mint írják: a szlovákiai filmgyártás újjászületett, újjáéledt az elmúlt években. Míg 2003-ban mindössze négy szlovák film készült, addig tíz évvel később már 28, tavaly pedig 25 bemutatót tartottak. A megújulást az Audiovizuális Alap 2009-es létrehozása eredményezte, ami nemcsak több pénzt, hanem a filmes szakma függetlenségét is jelentette. Felnőtt egy új rendezői generáció, újraszerveződött és többszereplőssé vált a produceri szféra, amelyet jelentősen meghatároz a cseh-szlovák koprodukció.

 

A kiválasztott filmek mind szerepeltek a Pozsonyi Szlovák Filmhéten (Týždeň slovenského filmu), és fontos, aktuális kérdéseket feszegetnek, nyugtalanítanak és szórakoztatnak egyaránt. A meglepetés erejével hat a szlovákiai magyar színészek és producerek jelentős szerepe a mai szlovákiai filmgyártásban ? olvasható a Toldi oldalán.

 

Forrás: toldimozi.hu/MTI

Fotó: Toldi mozi Facebook-oldala