Szórakoztató, pimaszul provokáló és egyben aktuális színházi előadás készül a Nemzetiben, amely egy klasszikus színházi darabot dolgoz fel és helyez egy elképzelt, jövőbeli sci-fi világba. A Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című darab ? Beaumarchais műve nyomán, Sardar Tagirovsky ötlete alapján Sényi Fanni írta ? aktuális társadalmi kórképet tükröző színházi előadás. A darab története szerint egy nagyvállalati vezető ? a politikában és az üzleti világban egyaránt jártas gróf ?, visszaélve a hatalmával, szeretné elvenni egy frissen eljegyzett fiatal nő szüzességét. Természetesen a nő ellenáll a grófnak. A gróf azonban úgy hiszi, jár neki a menyasszony egy ?éjszakai kalandra?, hiszen cége újító találmánya révén képes megváltoztatni a világot: olyan robotokat gyárt, amelyek érzelmi és értelmi intelligenciája meghaladja az emberekéit. A vállalat bemutatóra készül, új típusú humanoid-robotokat fog bemutatni. A robotok segítségével az emberek képesek visszautazni az emlékeikbe és álmaikba.


figaro_jelmez_eorifoto_9490_600x450.png
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A kiszolgáltatott nő, Suzanne a házasságot várja Figaróval, a gróf vállalatának egyik alkalmazottjával, akinek szintén vannak titkai. A szereplők titkai és vágyai körül forog az előadás, amelynek ? akárcsak az eredeti darabban ? Figaro fondorlatai a fő mozgatórugói. És hogy vajon ki jár sikerrel vagy pórul abban, hogy elérje vágyait vagy éppen elrejtse titkait? A darab végére ez is kiderül.

 

?A próbák során ébredtem rá, hogy mennyire aktuális ma a hatalommal való visszaélés témája. Hiszen az eredeti anyag ezt a témát boncolja és dolgozza fel. És persze fontos téma lett a mesterséges intelligencia és a robotok is, melyeket a darabbeli AIDEN vállalat gyárt. Szeretek reflektálni a jelen történéseire, persze úgy, hogy közben elgondolkoztassuk a nézőket: mi, miért és hogyan történik. Amikor elkezdtük a próbafolyamatot, akkor álmaimban sem gondoltam volna, hogy hirtelen ennyi minden válik aktuálissá. És természetesen kihívás közben az, hogy költészettel fogalmazzuk meg a legkíméletlenebb, nyers témákat is? ? mondja a rendező, Sardar Tagirovsky (Játéktér-díj, Őze Lajos-díj, Poszt Legjobb előadás a közönség zsűri szerint (2015), Paál István díj (2010-2011), a Legjobb rendező díja (XXVIII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja), Bukaresti Országos Színházi Fesztivál (FNT ? 2017), aki november 10-én este mutatja be a Nemzetiben a jövőben játszódó, de igazán mai történetét.


figaro_forgatas_eorifoto_8594_600x428.png
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A grófot Schnell Ádám, Figarót Kristán Attila játssza a darabban, ők szerepelnek a darabot hirdető plakáton is, mely november eleje óta a Nemzeti hirdetési felületein látható és letölthető a színház honlapjáról is. A további szerepekben Szarvas József, Szűcs Nelli, Söptei Andrea, Barta Ágnes, Szabó Sebestyén László, Berettyán Nándor, Tóth László, Bordás Roland, Katona Kinga, Rácz József, Szép Domán e.h, Nagy Márk e.h., és Szabó Nikolett e.h. látható, az idén 180. évadát és épülete megnyitásának 15. éves évfordulóját ünneplő Nemzeti Nagyszínpadán.

 

Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke

sorskomédia két szünettel

Sardar Tagirovsky ötlete alapján írta Sényi Fanni Beaumarchais Egy őrült nap avagy Figaro házassága című drámája nyomán

Rendezte: Sardar Tagirovsky

Bemutató: 2018. november 10., 19 óra

További előadások: november 11., 19 óra, november 12. 15 óra