download1.jpg
Jerzy Snopek és Balog Zoltán a Felczak Alapról szóló memorandum aláírása utánFotó: Soós Lajos/MTI

A tárcavezető a Fonó Budai Zeneházban tartott, ?Együtt táncol, s issza borát? címet viselő lengyel-magyar gálán a magyar táncházat is a két nemzet közötti kapcsolat példájaként említette. Hangsúlyozta, hogy az 1960?1970-es években mindkét ország lakói olyan területeket kerestek kultúrájukban, amellyel politikai célok nélkül tudták kifejezni ellenállásukat. A magyaroknak ez a táncház mozgalom volt, amely azt a kultúrát vitte vissza a néphez, amelyet korábban Bartók és Kodály emelt ki ugyanonnan. A kultúra akkor tud tovább élni, ha egy közösség beépíti az életébe, a táncház ennek a közösségszervezésnek a magyar módja ? húzta alá.

Balog Zoltán elmondta, hogy értelmetlen lenne racionális magyarázatot találni az alapvetően szimpátián alapuló magyar-lengyel barátságra. Kiemelte: Lengyelország még akkor is barátja Magyarországnak, ha a két ország érdeke nem mindig esik egybe. A miniszter hangsúlyozta, Lengyelországnak és Magyarországnak össze kell fogniuk, és minden nap meg kell küzdeniük, ha saját nemzeti közösségeiket meg akarják őrizni a ?globális forgószélben?. Szólt arról is, látják miként próbálják szétbontani az ?összekapaszkodó V4-eket?, és hogyan erősödik az a ?globális hálózat?, amely arra törekszik, hogy gyengítse azokat a gyökereket, amelyek nélkül ez a két nemzet nem tudja elképzelni a jövőt.


download__1_1.jpg
Balog Zoltán beszédet mond a lengyel-magyar gálánFotó: Soós Lajos/MTI

Balog Zoltán arról is beszélt, a két nem összekötésére Wacław Felczak személye a legalkalmasabb, majd megjegyezte, szeretnék, ha a most aláírt memorandum egy későbbi, a két állam közötti megállapodás alapja lenne. Jerzy Snopek beszédében áttörésnek nevezte az alapítvány létrehozását, amely szerinte a jövőben a politikai változásoktól függetlenül működhet.

Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul, az alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette: az alapítvány célja elsősorban a lengyel-magyar barátság társadalmi bázisának szélesítése, hagyományainak átörökítése a következő generációkra.

Forrás: MTI