fbpx

Alekszej Ratmanszkij a New York City Ballet rezidense lesz

A vilá egyik legelismertebb kortárs koreográfusa az American Ballet Theatre-t cseréli a New York City Ballet rezidens művészi pozíciójára.

Az 1968-ban Leningrádban született, ukrán gyökerekkel rendelkező Alekszej Ratmanszkij generációjának egyik legfontosabb alkotója. A moszkvai Bolsoj balettiskoláját végezte el, principálként táncolt az Ukrán Nemzeti Balettben, Kanadában (Winnipeg) és Dániában (Dán Királyi Balett). 2004 és 2008 között a Bolsoj Balett művészeti vezetője volt, 2009 óta pedig az American Ballet Theatre rezidens művésze.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, ő is azok között volt, akik az invázió elleni tiltakozásukat kifejezve lemondták oroszországi munkáikat. A koreográfus esetében ez egy új darab lett volna a moszkvai Bolsoj Színházban.

Alekszej Ratmanszkij 2023 augusztusától csatlakozik hivatalosan a New York City Ballet társulatához, ahol jelenleg hat darabja van műsoron, adta hírül a Broadway World. Ötéves szerződése értelmében minden évadban legalább egy művet készít az együttesnek. Első kreációját a New York City Ballet 75. születésnapja alkalmából mutatják be.

Nyitókép: Alekszej Ratmanszkij a Tűzmadár próbáján az American Ballet Theatre-ben. Fotó: Gene Schiavone

A rovat további cikkei