20170801_hegedus-5

?A Hegedűs a háztetőn újabb nagyszabású produkció lesz a Passio XXI. után, így egyenlítődik ki szépen a mérleg nyelve. Annyiban különlegesebb ez az előadás, hogy mivel nagyon híres musicalről van szó, a jogtulajdonosok szemmel tartják a készülő alkotást? ? nyitotta meg az augusztus 1-jei sajtótájékoztatót Alföldi Róbert, a darab rendezője. A Hegedűs a háztetőn című musicalt ? amelynek a címét egy Chagall-festmény ihlette ? 1964-ben mutatták be először a Broadwayn. A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című novellájából készült alkotás óriási sikert aratott és több mint hat évig volt a Broadwayn műsorán. Magyarországon először 1973-ban vitték színre a musicalt a Budapesti Operettszínházban, ám ahogyan akkor sem, úgy most sem engedtek változtatni szinte semmin a jogtulajdonosok. ?Ezek az ötletek nem úgy születnek, hogy a Passio XXI. után kitaláljuk: a következő nagy produkciónak elkészítjük a Hegedűs a háztetőn című előadást, hiszen a darab jogait meg kell szerezni, ez azonban legalább másfél-két évbe telik. Tehát valójában két éve született meg a musical ötlete? ? mondta el Rosta Mária producer, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője.

20170801_hegedus-21

?Szeretném, ha úgy tekintenénk erre a színdarabra, a szereplőkre és a helyzetekre, mintha egy Shakespeare-darabot játszanánk. Tehát nagyon komolyan kell venni ennél az alkotásnál is az adott pillanatokat mind emberileg, mind színházilag? ? hívta fel a figyelmet Alföldi Róbert. Majd hozzátette: véleménye szerint azért olyan sikeres ez a darab, mert olyasvalamiről szól, ami a mai emberekre is érvényes. Többek között megmutatja, mit jelent a család, amely olyan szövetség, ahol feltétlenül szeretjük egymást, ezáltal pedig elfogadjuk a másikat még akkor is, ha nagyon más irányba halad és másként gondolkozik. ?Az egész darab arról szól, hogy nem így kellene élni, de ha már így alakult, akkor éljünk úgy, hogy a legfontosabb dolgokat, amelyektől az élet jó, nem írhatja felül semmi, így azt sem, miként védem a családomat? ? mondta el a rendező utalva a cselekmény központi problémájára. Ugyanis a musical főszereplője Tevje, az Anatevkában élő tejesember ortodox zsidó lévén szigorúan ragaszkodik a hagyományokhoz, és ehhez hűen szeretné kiházasítani mind az öt lányát, akiknek azonban egészen más elképzeléseik, vágyaik vannak. A lányai ugyanis minden hagyományt felrúgva maguk szeretnék megválasztani párjukat, ez a döntés, a ?szabályok? áthágása azonban nemcsak az ő életüket változtatja meg, de hat a falura is, ahol élnek. Tevje szerepét Stohl András játssza, a lányok szerepében Martinovics Dorina, Bánfalvi Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma és Kornis Anna tűnik fel, míg Tóth Gabi Fruma-Sárát alakítja, aki valójában egy szellem, ugyanis a lányok egyik kérőjének, Lázár Wolfnak az elhunyt felesége.

20170801_hegedus-7

?Bízom benne, hogy látványos produkció születik. Emberileg is? ? zárta a sajtótájékoztatót Alföldi Róbert. A Hegedűs a háztetőn című musicalt két alkalommal is eljátsszák a Papp László Budapest Sportarénában, ugyanis a szeptember 10-e estéjére meghirdetett előadásra már most elkeltek a jegyek. Ezért a darabot először délután három órakor, majd este hét órakor játsszák el a háromezer főre redukált, amfiteátrum-jellegű színpadon. Ezután pedig nyolc vidéki nagyvárosban: Szombathelyen, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Pécsett, Zalaegerszegen és Nyíregyházán is előadják a darabot.

 

Fischer Viktória

Fotó: Papp Eszter