Máté Gábor és Horvai István színészosztályába járt Járó Zsuzsanna, Szandtner Anna, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Máté, Péter Kata, Száraz Dénes, Gál Kristóf, Dömötör András, Mészáros Béla, Vajda Milán, Fenyő Iván, Czukor Balázs és Jordán Adél.

„Hosszan tudom nézni őket, és mélyen érint minden változás az arcokon. Tulajdonképpen ez a sorozat is egy mozgó fénykép” – írja Máté Gábor a 2003-ban végzett első színészosztályáról, mely 2007-től AlkalMáté Trupp néven tizennégy éven át minden nyáron létrehozott egy előadást. Évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozták fel, a helyszín kezdetben a Zsámbéki Rakétabázis volt, később a Jurányi Inkubátorház. Az utolsó előadást 2021-ben tartották.

Gyárfás Dorka és Somos Ákos élvezetes interjúkötete ennek a színháztörténetileg párját ritkító vállalkozásnak állít emléket.

A szerzők Máté Gáborral és az osztály minden tagjával, továbbá Izsák Lilivel és Kálmán Eszterrel, az AlkalMáté-előadások díszlet- és jelmeztervezőivel, Dargay Marcell-lal, az előadások zenei vezetőjével és Orlai Tibor producerrel készítettek interjút.

A gazdag képanyag, Dömölky Dániel és Ilovszky Béla pazar fotói az előadások emlékezetes pillanatait idézik meg. De a könyv ennél jóval több: az interjúkban felvillanó élethelyzetek, dilemmák és kérdések továbbgondolásra késztetnek.

„Talán ezáltal sikerül a jövő számára is megüzennünk, mit jelentett az AlkalMáté Trupp 2007 és 2021 között a magyar színházi és kulturális életben, és mit jelentett fiatal felnőttként, majd középkorúként élni Magyarországon a 21. század első évtizedeiben. Ez volt a célunk – ha nem is kevés” – fogalmaznak a szerzők bevezetőjükben.

Nyitókép: az AlkalMáté Trupp Facebook-oldala