fbpx

Alkalmi bélyegkisívvel emlékeznek a rendszerváltókra

Az 1989-90-es rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából meghirdetett 30 éve szabadon című emlékévhez csatlakozott a Magyar Posta.

Schmidt Mária történész, a 30 éve szabadon Emlékév kormánybiztosa arról beszélt, hogy közös múltunknak mintha egyre kevesebb tiszteletre méltó szereplője lenne. Mint mondta, a példaképek trónfosztásának eszköztárát a totális diktatúrák fejlesztették tökélyre.

„Magyarország kormánya emlékévet hirdetett, hogy ne csak felidézzük ’89 és ’90 eufóriáját, boldogságát, de egyúttal rámutassunk azokra a személyes teljesítményekre is, amelyek nélkül a kommunista diktatúra nem omlott volna össze, akár egy kártyavár” − fogalmazott.

Mint mondta, a most útjára induló bélyegkisív nyolc olyan magyar hazafinak állít emléket, akik nemcsak hangot adtak nemzetük szabadságvágyának, de friss lelket is leheltek mindannyiunkba. Úgy beszéltek és cselekedtek, ahogy évtizedeken keresztül nem volt szabad. Bátrak voltak és kérlelhetetlenek − tette hozzá a történész.

A bélyegképeken Csengey Dénes író (1953-1991), Csoóri Sándor költő (1930-2016), Csurka István író (1934-2012), Karátson Gábor festő, író (1935-2015), Krassó György közgazdász, újságíró (1932-1991), Sütő András író (1927-2006), Szabad György történész (1924-2015) és Beke Kata író (1936-2009) látható.

Schmidt Mária kiemelte, hogy mind ugyanannak az ügynek voltak szent harcosai: Magyarország legyen szabad és független, legyen demokratikus, és érvényesítse a legfontosabbat, az igazságosságot. „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” − hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a bélyegnek mint használati tárgynak a jelentősége csökken, azonban a bélyeg emléktárgyként a nemzeti emlékezet része, és e tekintetben a funkciója a 21. században erősödik. Mint mondta, ahogy a bélyeg emléktárggyá válik, a nemzeti emlékezet része lesz, ezáltal azok is, akik a bélyegeken szerepelnek kitörölhetetlenül a nemzeti emlékezet részévé válnak.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója kiemelte: büszke arra, hogy bélyegeikkel mindig követték a korok változását, bélyegeik hű lenyomatát adják a történelmi időknek. Hangsúlyozta: a most kibocsátott bélyegkisívükkel a magyar szabadság kultúráját, a társadalom emlékezetét erősítik tovább.

A bélyegkisív megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

A rovat további cikkei