Még egy hét áll rendelkezésre azok számára, akik jelentkezni szeretnének a Magyar Alkotóművészeti Köszhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Idő/kép című pályázatára. A felhívás igazán hiánypótló szerepet tölt be az aktuálisan meghirdetett támogatási formák között, ugyanis kifejezetten a 30 év alatti képzőművésze számára biztosít kiállítási lehetőséget.

De miért is fontos egy fiatal művésznek egy ilyenfajta bemutatkozás egy tárlat keretein belül? Azért, mert az ismertség megszerzése – ami a pályán maradás elemi feltétele – nem egyszerű feladat. Napjaink információdömpingjében és a hatalmas képzajban valódi nehézséget jelent egy fiatal képzőművésznek a debütálás és a szakmai érvényesülés. A képzések elvégzésével még nem feltétlenül jön el számukra a várt siker. Számos lehetőség segítheti azonban őket, melyekre érdemes előre felkészülni.

Kiallitas
Művészet új utakon: nagybányai és kecskeméti művészek közös kiállítása április 1-ig látható a Hírös Agóra Kulturális Központban
 

Egy átlátható és informatív portfólió elkészítése jelentheti ebben az első lépést. Célszerű ide összegyűjteni a személyes adatokat, valamint a meglévő kiállítási vagy projekttapasztalatokat is. Emellett egy áttekinthető reprodukciólista segít képet alkotni mások számára is az eddigi művészeti tevékenységről. A portfólió összeállítása azért hálás feladat, mert nem kell részletesnek lennie, így nem jelent gondot az, ha valaki nem rendelkezik még referenciákkal. A kevesebb több elve alapján érdemes a minőségre koncentrálni ebben az esetben is.

A meghirdetett, Idő/kép című felhívás ra való jelentkezés egyik feltétele egy ilyenfajta dokumentáció összeállítása. Tehát már a pályázás önmagában is hasznos felkészülésnek bizonyulhat. Ezek a prezentációs anyagok – szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel kiegészülve – a későbbiekben is biztos hivatkozási alapot jelenthetnek, melyeket utána elég már csak kiegészíteni a megszerzett referenciákkal. Érdemes tehát folyamatosan figyelemmel kísérni a MANK pályázati felhívásait, melyek között ösztöndíjak, műteremlakás használatára vonatkozó és számos más segítséget nyújtó lehetőséget is találhatunk.

Mate_Hunor__az_uszoolimpikon-kepzomuvesz
  Máté Hunor az úszóolimpikon-képzőművész tárlata
március 22-án nyílik a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen.

Ugyanígy a Magyar Művészeti Akadémia aktualitásai között is jó néhány felhívást tesznek közzé. A tavalyi évben 100 fiatal számára biztosítottak ösztöndíjat szakmai munkáik kibontakoztatására. Idén ezt a létszámot emelni fogják.

Igazán jelentős munkát végez a művészettámogatás területén a Budapest Art Mentor csapata is. Hamarosan harmadik évfolyamukat indítják el, melynek programjában szakértőkkel együttműködve nyújtanak ismereteket fiatal művészeknek a művészeti világ működéséről és opcióiról. Többek között az ide vonatkozó jogi alapismeretektől kezdve karrierépítés, pályázatírás, kommunikáció és a nemzetközi szcénához kapcsolódó információkat adják át a fiatal alkotóknak. Természetesen kiállítási lehetőséget is biztosítanak neves és központi kiállítóterekben.

Nagy múltra tekint vissza a Fundamenta és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködése is, melynek köszönhetően a pályázók műteremhasználat lehetőségét nyerhetik el. Természetesen a nyertesek nem csak az alkotáshoz szükséges ideális körülményekre tehetnek szert, hanem tárlatokon is szerepelhetnek, illetve kapcsolatépítésre is kiváló alkalmak nyílnak számukra ebben a közösségben.

Azon a fiatalok, akik felsőoktatásban tanulnak, talán közvetlenebbül értesülhetnek pályázati, illetve ösztöndíjprogramokról. Az egyes intézmények rendszeresen tesznek közzé olyan programokat, amelyeken a részvétel igen kedvező újdonságokat hozhat. A Pécsi Egyetem Művészeti Kara jelenleg is vár jelentkezőket különféle tárlatokra, illetve külföldi tanulmányutakra is.

Bár jelenleg nincs aktuális kiírás, mégis érdemes figyelemmel kísérni a debreceni MODEM pályázati programjait. Nemcsak művészek, hanem kurátorok számára is gyakran hirdetnek meg szakmai lehetőségeket.

Némi idő és energia ráfordításával más múzeumok honlapján is érdemes kutakodni pályázatok iránt, ugyanis a kiállító intézmények között is számos elkötelezett támogatót találhatunk.

Továbbá hosszan lehetne sorolni bankok és cégek társadalmi felelősségvállalás programjába illesztett, művészetre koncentráló felhívásait, valamint a közösségi médiában felbukkanó egyesületekhez, alapítványokhoz köthető opciókat. Mindenesetre a tavaszi hónapok során érdemes aktívan figyelni és megpróbálkozni a nyilvános tenderekkel, ugyanis általában erre az időszakra koncentráltan jönnek ki azok az aktuális kiírások, melyekkel élve kapuk nyílnak meg a művészeti-szakmai közegekbe!

Nyitókép: a Budapest Art Mentor program Felfedezők című kiállítása. Forrás: budapestartmentor.hu