fbpx

Állami kitüntetéseket adtak át Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán

A magyar kultúra, tudomány, közélet székelyföldi személyiségeinek adott át állami kitüntetéseket Tóth László főkonzul kedden délután Csíkszeredában Magyarország főkonzulátusának dísztermében.

Csíkszereda, 2022. szeptember 13. Ferenczes István (j) Kossuth-, Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja átveszi a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Tóth László (b) csíkszeredai főkonzultól a főkonzulátus dísztermében 2022. szeptember 13-án. MTI/Veres Nándor

A főkonzul köszöntésében elmondta: a kitüntetettek hivatásukkal, példamutató életükkel előrevitték szűkebb közösségük ügyét, és általuk az egész magyar közösség lett jobb és gazdagabb.

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta Ferenczes István Kossuth-, Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Méltatásában Perczel László konzul elmondta: Ferenczes István Székelyföld irodalmi-kulturális életében betöltött meghatározó szerepével, különösen a 100 kötetes Székely Könyvtár sorozat megalkotásában végzett kimagasló színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. A kitüntetett köszönetet mondott, és azonnal helyesbített: ő csak ötletgazdája volt a Székely Könyvtár sorozatnak, és az első két kötetet szerkesztette. Hozzátette: az érdemli a kitüntetést, aki a sorozat további köteteit szerkesztette.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Kraft Zsolt ortopéd szakorvos, a Csíkszeredai Sürgősségi Kórház Ortopédia–Traumatológia Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa.

Két nyugalmazott unitárius lelkész, Kecskés Lajos és Keresztes Sándor, valamint Szász Tibor András felsősófalvi református lelkész vehette át a rendezvényen a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Ugyancsak Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Jánó Mihály muzeológus, művészettörténész, kritikus szakírót, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának volt vezetőjét, Kovászna megye volt művelődési főtanácsosát.

A rendezvényen Magyar Ezüst Érdemkeresztet vett át Nagy Éva M. Vera énektanár, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar karnagya, a Boldogasszony Iskolanővérek közössége szovátai missziójának alapítója és vezetője, valamint Borcsa Gergely, a csíksomlyói Szent Péter és Pál Plébánia kántora.

Nyitókép: Ferenczes István (j) Kossuth-, Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja átveszi a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Tóth László (b) csíkszeredai főkonzultól. Fotó: MTI/Veres Nándor

A rovat további cikkei