Mindvégig hittünk és hiszünk a nemzet határok feletti összetartozásában – mondta vasárnap Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Állami Operaházban tartott állampolgársági eskütételen, amelyet egybekötöttek a Határtalan Opera rendezvénnyel.

A helyettes államtitkár beszédében köszönetét fejezte ki az intézménynek és Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy idén is otthont adott az Operaház falai között az eskütételnek, megtisztelve ezzel a 22 leendő magyar állampolgárt, hogy az alkalom hangulatához méltó helyen, Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb színpadán tegyék le állampolgári esküjüket.

Szilágyi Péter úgy fogalmazott, „nemzeti öntudatunk lelkünk legmélyéről fakad. A történelem során nemzetünk tagjai számos alkalommal szorultak arra, hogy önmagukban elrejtve őrizzék magyarságukat egy szerencsésebb jövő eljöveteléig. Ezekben a nehéz időkben, amikor sok esetben bűn volt magyarnak lenni, csupán saját szívósságukban, kitartásukban és az isteni gondviselésben bízhattak. Több mint 100 évvel Trianon tragédiája után tudjuk, hogy ennek a szívósságnak, kitartásnak és lelkierőnek köszönhetjük, hogy megmaradtunk itt, a Kárpát-medencében, és ma is együtt ünnepelhetjük nemzetünk fővárosában magyarságunkat”.

A helyettes államtitkár kiemelte, „mindvégig hittünk és hiszünk a nemzet határok feletti összetartozásában”. Hozzátette, hogy az anyanyelv, a hagyományok és a hit megtartó ereje azok az értékek, amelyekre jövőt lehet építeni. A politikus szerint 2010 óta 1 millió 175 ezer külhoni magyar kaphatta meg a magyar állampolgárságot.

Szilágyi Péter beszédében megemlítette azt is, hogy „sokan vannak ma itt olyanok az állampolgársági eskütevők között, akik nem felmenőik okán, magyar származásukból kifolyólag, hanem más jogcímen, házastársuk jogán, netán államérdekből kapnak magyar állampolgárságot. Azt kívánom, találják meg helyüket itt, a Kárpát-medencében, érezzék magukat otthon ebben a több mint ezer éve egységes nyelvi, kulturális környezetben, egyúttal érezzék át annak a több mint ezer éves államiságnak a súlyát és felelősségét is, amivel rendelkezünk”.

A résztvevők az ünnepélyes eskütétel után megtekinthették Petipa–Gorszkij–Golejzovszkij–Messerer–Minkus Don Quijote című balettjét Paul Connelly vezényletével, az állampolgári eskütétel és az előadás előtt pedig megkoszorúzták Erkel Ferenc szobrát.

Nyitóképen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond 22 leendő magyar állampolgár állampolgársági eskütételén a Magyar Állami Operaházban 2023. október 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI