Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok – közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

A három intézmény – a Göcseji Múzeum, a Mindszentyneum és a Göcseji Falumúzeum – sokszínű és élményközpontú programokat állított össze. Céljuk, hogy minél több látogatót, illetve korosztályt tudjanak megszólítani – hangsúlyozta Havasi Bálint.

Jelenleg is látható a Nőnek lenni akkor… című időszaki kiállítás, amely kilenc zalaegerszegi hölgy életútján mutatja be, milyen volt az élet egy nő számára a 20. század elején és közepén, és melyek voltak a kitörési pontok. A Béres Katalin, Megyeri Anna, Erős Krisztina történészek és Kiss Nóra etnográfus kutatásain alapuló kiállítás olyan nőket mutat be, akik merték megélni az álmaikat, akik ki tudtak törni az akkori társadalmi elvárások sorából. Gróf Festetics Mária udvarhölgy, későbbi gazdálkodó, Hegedűs Klári színművésznő, Háry Emma költőnő, Saly Viktorné fényképész, dr. Kovács Malvin doktornő, Turcsányi Sipos Kató védőnő, Grész Irma iskolaigazgatónő, Fráter Blanka óvónő és Farkasovszky Terike tánctanárnő nevezhető formabontónak, vagánynak vagy bátornak, de életpályájuk mindenképp inspiráló a 21. században is.

Februárban Közösségi múzeum címmel szerveznek nemzetközi szakmai konferenciát. A tanácskozást a Nemzeti Művelődési Intézettel és a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen rendezik meg. A program témájához kapcsolódva folytatják a közösségi régészeti kutatásokat – fűzte hozzá.

Júniustól a Pálosaink, a fehér barátok című időszaki kiállításra várják a látogatókat, akik megismerhetik a magyar pálos rend történetét és régészeti emlékeit. A Göcseji Múzeum idén ünnepli Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulóját. A közgyűjtemény első szakemberéről tudományos konferencián emlékeznek meg. Az előadások anyagát és a legújabb kutatások eredményeit a 2025-ben megjelenő múzeumi évkönyvben teszik közzé – jelezte Kostyál László tudományos igazgató.

A Mindszentyneumban február az emlékezés hónapja; ennek jegyében rendezik meg a Mindszent(i)gazsága című vitaestet Soós Viktor egyháztörténész és Kovács Gergely, a szenttéavatási ügy felelőse részvételével – mondta el Csengei Ágota tagintézmény-vezető. Beszámolt arról is, hogy február 16-tól a Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítását is láthatják Zalaegerszegen az érdeklődők.

A Göcseji Falumúzeum kapuit tavaszköszöntő rendezvénnyel nyitják meg márciusban – emelte ki Varju András tagintézmény-vezető. Húsvéthétfőn tojáskeresésre invitálják a családokat: a csokifigurákat fűben, fák odvában és a portákon rejtik majd el. A hagyományos programokat új elemekkel színesítik, többek között a Klügel-orgonát is többször megszólaltatják. Az 1796-ban készült barokk hangszer öt évvel ezelőtt egy apró zalai településről, Vöcköndről került a múzeum restaurátorműhelyébe, ahol felújították és újrahangolták.

Részlet a Göcseji Múzeum Nőnek lenni akkor... kiállításából.