fbpx

Amerika ősi tárgyaitól a fonográfig – Tematikus tárlatvezetés-sorozat a Megérkeztünk kiállításban

Új sorozatot indít a Néprajzi Múzeum. Március 23-tól minden második csütörtökön egy-egy speciális megközelítés szerint járható be a Megérkeztünk című tárlat.

A Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című kiállításának atmoszféráját összetett szemlélet teremti meg: párbeszédbe lépnek egymással a gyűjtemény ritka, nagy értékű műtárgyai, amelyekhez hasonlók csak a világ legjelentősebb etnográfiai múzeumaiban találhatók, illetve az olyan darabok, amelyek napjaink társadalmi kérdéseit reprezentálják. Így jelenik meg egy térben a bamana női szobor, a festett szicíliai kordé, Hadzsi Ahmed világtérképe, Amur-vidéki halbőrruha, vagy a menekülés közben a szögesdrót kerítésen fennakadt muszlim női fejkendő.

A kiállítás perspektívája a tárgyak önálló története, a muzeológusok által megrajzolt sokféle kontextus: néprajz, kulturális antropológia, régészet, társadalom- és művészettörténet, ipar- és technikatörténet. A tárgyak nem hagyományos, földrajzi egységek, kultúrák szerinti elrendezésben, hanem közös, univerzális jellemzőik alapján kerültek egymás mellé, az intézmény harminc néprajzkutatójának személyes érdeklődését, szempontjait, egyéni hangját tükrözve.

Ebben a szellemben indul útjára az új tárlatvezetés-sorozat, ahol különféle megközelítések szerint tárulnak fel a kiállítás tartalmai a Néprajzi Múzeum muzeológusainak tolmácsolásában. Megismerhetjük az Afrika- és Amerika-gyűjtemény darabjait, a különleges textileket, de lesz alkalom, ami a tárgyi ábrázolásokra vagy a restaurátori munka kulisszatitkaira koncentrál.

Nyitókép forrása: Néprajzi Múzeum

A rovat további cikkei