fbpx

Amerikában is mozikba kerül a Szürkület című film felújított változata

Amerikában is mozikba kerül Fehér György Szürkület című filmjének felújított változata, miután a Los Angeles-i székhelyű Arbelos filmforgalmazó cég megszerezte a 4K felbontású restaurált alkotás észak-amerikai forgalmazási jogait.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye felidézi, hogy a film restaurált változatának világpremierje a Berlinale Classics válogatásában volt februárban, az NFI kezdeményezésére. Az Arbelos ősszel először moziforgalmazásban mutatja be a filmet, majd a streamingcsatornákon és exkluzív Blu-ray kiadványon is megjelenteti. Korábban az Arbelos adta ki 4K restaurált változatban Tarr Béla Sátántangó és Kárhozat című filmjeit, valamint Jankovics Marcell animációs klasszikusait, a Fehérlófiát és a János vitézt.

Fehér György 1989-ben készült alkotása Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával készült. A Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A filmben a fordulatos cselekmény helyett a köd és a szürkeség a meghatározó, az apokaliptikus atmoszféra a bűneset és a nyomozás által kiváltott lelki terhek vizuális tükre. A filmből nem derül ki pontosan, hol és mikor játszódik a történet, a gyilkosságot és a tettest sem látni. Az alkotás egy kortalan, elhagyatott létállapotot jelenít meg, ahol semmi sem egyértelmű, és amelyet gyakran hasonlítottak Tarkovszkij és Bresson világához.

A Szürkület, amelyben Tarr Béla konzultánsként vett részt, az áramlatot elindító, 1986-ban készült Kárhozat mellett a korszak filmművészetét jelentősen meghatározó „fekete széria” legmeghatározóbb darabja. Különdíjat nyert a Magyar Filmszemlén, majd 1991-ben a locarnói fesztiválon Gurbán Miklós operatőri munkáját ismerték el Bronz Leopárddal. Gurbán Miklós operatőr a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is részt vett. A restaurálás a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának keretében készült el 2022-ben.

A Szürkület a 2023-as Berlinale programjában is szerepelt, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics válogatásában vetítették.

Forrás és fotó: Nemzeti Filmintézet

A rovat további cikkei