A tájházak napján, április 27-28-án idén országszerte 80 tájház várja a megszokott látnivalók mellett színes programokkal, kuriózumokkal a látogatókat. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl, kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételeket lehet kóstolni.

tajhazak

A megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház, a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Ezúttal Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, “sárkányos” kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várják a látogatókat.

Kisnanai_Tajhazban
A kisnánai tájház

Tavaszi illatokkal és ízekkel családi programra várják szombaton a látogatókat a Hosszúhetényi Tájházban. Helyi kézművesekkel kerámia virágokat festhetnek, a tavasz első fűszernövényeinek felhasználásához kaphatnak ötleteket, kemencés fűszerpogácsa és aromavíz is készül.

Az Orfűi Malmoknál három különböző malomtípussal ismerkedhetnek meg az oda érkezők. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott, hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol papírmerítő foglalkozáson is részt vehetünk. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is sülnek.

kiskoros_tajhaz_2019_03
Kiskőrös

A Szaporcai Cifraházban a “kenyér-kísérlet” részeként a kovászos kenyértészta összeállítását, a kemence fűtését és a sütés műveleteit bárki kipróbálhatja, és természetesen az elkészült kenyereket is megkóstolhatja.

Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járást elevenítik fel, amely a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék. A lányok ilyenkor a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a településen. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve, a Bújj, bújj… részre megkezdődött a kapun való átbújás.

hosszupalyi
Hosszúpályi

Hosszúpályiban, a Bődi István Falumúzeumban tájházmustrát tartanak, melyen a látogatók egyrészt megtekinthetik a falumúzeum értékeit (kiállításait, kiadványait, múzeumpedagógiai kínálatát), másrészt megismerhetik a környező tájházakat, kiállítóhelyeket is. A nap folyamán aláírják a Kistelepülési Múzeumpedagógiai Program alapdokumentumát, amely lehetővé teszi múzeumi gyermekfoglalkozások megtartását a környező, 13 falu iskolásai számára.

Bemutatkozik itt az álmosdi Kölcsey Emlékház, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény, az érmelléki tájházak és a Tiszadadai Tájház. A látogatók népi játékokat próbálhatnak ki és megismerhetik a csuhéfonás, valamint a mézeskalács-készítés hagyományait. Délben rendezik meg a település új bormúzeumának sajtónyilvános bokrétaünnepét.

csaszartoltes_2_1
Császártöltés

Több térségben is gyalogos vagy bringás túrákkal lehet ötvözni a tájházak felfedezését. A tardonai és mályinkai helyszínek közötti 4 km-es bükki erdei úton gyalogtúrára nyílik lehetőség, ezeken a településeken a tájházakon kívül a műemlék református templomok is látogathatók lesznek.

A Dabasi Járás tájházai kerékpáros családi túrát szerveznek, a vendégek a biciklitúrán a térség néprajzát, népi építészetét is megismerhetik.

A tájházak napján szinte minden csatlakozó finom falatokkal várja a vendégeket. Kiskunmajsán a régi kenyérsütő ház kemencéje varázsol ételt a látogatók asztalára, az Eleki Szlovákházban loksa (káposztás lángos), Mezőbererényben a szlovák nemzetiségi ételek kóstolására lesz lehetőség. A Makói Skanzenben hagymás tájjelegű ételeket főznek, Móron sváb recept szerinti sonkát kínálnak tejfölös hagymaszószban, krumplispogácsával.

Noszvaj
Készülődés Noszvajon

Nagyrábén úgy tartják, hogy az alma nem esik messze a tájháztól, így itt almából készült italokat, ételeket kóstolhatnak: almabort, almapálinkát, almalevet, aszalt almát, almás süteményeket.

Hajdúszoboszlón a Gazdaházban vajat köpülnek, zöldségekből kenyérre való kenőkét készítenek, és ezeket az ott dagasztott és az udvari kemencében frissen sütött kenyérrel lehet megkóstolni.

nooszvaj-kinalas
Kisült a kalács

Boldogon tubu kalács, valamint a boldogi kisrózsa sül, Domoszlón pogácsa és herőce, Felsőtárkányon morván kalács, Isaszegen lakodalmas kalács, Csökölyön, Noszvajon, Mátraszentimrén pedig hagyományos kelttésztákból mindenféle finomság.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán lehet tájékozódni.