fbpx

Ami kék lesz – Székelyhidi Zsolt könyvbemutatója

Székelyhidi Zsolt Ami kék lesz című könyvének költészeti performansszal és beszélgetéssel egybekötött bemutatója április 7-én lesz a The Workshopban.

Székelyhidi Zsolt előző két verskötete, a Csurom és a Színült, melyek szintén a Parnasszus-könyvek sorozatban jelentek meg, egy újragondolt szerelmi lírát vázoltak fel sok utazással, kék tengerrel, egzotikus nyaralásokkal és persze a szükségszerűen mindig megjelenő otthonképpel, ami az utazások lezárásaként – mintegy bezárva a kört – a megnyugvást, a csendet biztosítja a költő és párja életében. Az Ami kék lesz című kötet ebből a szerelmi lírából mozdul el, ha úgy tetszik, zárul (másképpen) vissza egy filozofikusabb és ezáltal mindenképpen magányosabb(nak tűnő) költői világba, ahol a szerelem mint a világot láthatatlanul mozgató mellékszál jelenik meg.

A versek szempontjából tehát sokkal fontosabbak a költőben az érzelmek ellen is dolgozó, azokkal párhuzamosan induló-érkező világértelmezések. Ám ezek a meglátások, gondolatok újra meg újra feloldódnak bizonyos színekben (a kék minden árnyalatában vibráló tengerhez is visszanyúlva), így az értelem végső soron újra alárendelődik az érzelmeknek. A színekkel, illetve a színek hiányával, a líra „színeváltozásaival” eljátszó szövegek az együttlét más dimenzióiban járnak, ahol a fizikális kontaktus háttérbe szorul, és megmutatkozik a belső, a valóságtól mégiscsak elzárt költőlélek.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódó költészeti performanszon az SPN Krúval (Berka Attila és Székelyhidi Zsolt) ismerjük meg a kék szín jelentését az író szerelmi líráin keresztül, Fábián Franciska közreműködésével.

Az esemény a Gyógyító szavak irodalommal – élő, ihletett beszélgetések sorozat része, amelyben Domján Kata többszörös nemzetközi díjas színésznő a vendégeivel együtt azt kutatja, mi az az erő, ami egy művészt arra késztet, hogy megossza az olvasóival, a közönséggel gondolatait, és hogyan teremti meg a munkájához a megfelelő közeget. A beszélgetésekkel szeretnék feloldani a jelenkor traumáit, függetlenül, szabadon, ezért a közönség is megoszthat a témával kapcsolatos képzőművészeti vagy irodalmi alkotásokat.

A rovat további cikkei