Születésének kétszázadik évfordulójára a magyar popszakma számos képviselője szerzett zenét Petőfi Sándor verseire. Kiemelkednek közülük Pély Barna invenciózus feldolgozásai. Erről a munkájáról faggattuk a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus díjas énekest, dalszerzőt.

A jeles évfordulóra a költő tíz versének megzenésítésével tisztelgett.

Mindig szerettem Petőfi verseit, és az évforduló jó alkalmat adott arra, hogy mélyebben beleássam magam a költészetébe. Egy díjátadóra pedig kifejezetten Petőfi-versek megzenésítésére kértek fel. Ez jó alapot adott egy egész lemez elkészítésére.

Kisiskolás korában hogyan hatottak önre Petőfi versei?

Akkoriban A XIX. század költői volt a kedvencem. Szavaltam is az egyik iskolai március 15-ei ünnepélyen. Megfogott a lendülete és a szókimondó stílusa.

Milyen szempontok szerint választotta ki a feldolgozandó verseket?

Olyan ritmusúakat kerestem, amik már szavalás közben alaplüktetést adtak. Ezután dobgroove-ot és harmonizációt találtam ki alájuk. A dallamot a végén írtam meg, hogy a legkevésbé zavarjam vele a prozódiát. A kialakult zenei alaphangulaton pedig úgy dolgoztam, hogy az üzenetnek ne ártsak.

Miért fontos az ön számára Petőfi lírája?

Olyan alapigazságokat és történeteket ír le, amik megérintik az embert, és átérezhetők. Belelátott a néplélekbe. Amikor olvasom, otthon érzem magam. Ebben a kaotikus világban sokszor érdemes emberként és magyarként is újra meg újra önmagunkra találnunk. Megfelelő önbizalom és identitástudat nélkül nehezen tudnám másoknak közvetíteni az általam fontosnak tartott értékeket. Petőfi ebben nagyon jó volt, és nekem is sokat segít e téren, ha olvasom.

Mit közvetít a forradalmár költő dalba foglalt lírája a mai generációk számára?

Tiszta érzelmeket és derűt. Leginkább olyan verseket próbáltam választani, amik vidámak, de nem maradhattak el a balladák sem.

Mit gondol, kik lehetnek ma fogékonyak az ön dalfeldolgozásaira?

Ezt nehezen tudom megmondani, de talán azok, akik szeretik a kávéházi jazzt. Azt meg általában mindenki szívesen hallgatja, akár beszélgetés közben is. Ezeket a Petőfi-dalokat kuriózumként és háttérzeneként is lehet hallgatni. Direkt nem zúzós funkylemezt csináltam, hanem könnyebben hallgathatót.

Hogyan nevezné a szerzeményei stílusát?

Világszinten smooth jazznek hívják, magyarul kávéházi vagy Pilvax jazznek hívnám. Dob, basszus és zongoratrió kíséri az éneket, néhol egy kis háttérvokállal.

Bár a Petőfi-versek csengő-bongó rímekben gazdagok, kíváncsi vagyok: könnyen jöttek-e ezek a melódiák, vagy akadtak-e nehézségei a komponálással?

Néha támadtak nehézségek, de alapvetően olyan verseket zenésítettem meg, amik alkalmasak voltak a zenei céljaimra. Mindig tetszett az 1900-as évek első felének slágerkultúrája. Ennek a hangulatát próbáltam megfogni picit modernebb formában, és új stílusjegyekkel gazdagítani.

Petőfi mit szólna, ha hallhatná az ön szerzeményeit?

Szerintem tetszenének neki, legalábbis remélem. Úgy nyúltam a versekhez, hogy az értelmük megmaradjon.

Mit gondol, miről írna verset Petőfi ma?

Gyanítom, hogy mindenről. Pl. globalizáció, randiappok, TikTok, Facebook, háborúk stb. Lenne témája. Inkább az a kérdés, miről nem írna.

A rajongói mikor láthatják önt élő koncerten?

Egy-egy Petőfi-dalt már most is játszom koncerteken, de abban is gondolkodunk, hogy országos lemezbemutató turnét szervezünk.