Újra ünnepi díszbe öltözik Szentendre történelmi belvárosa az adventtől vízkeresztig tartó ünnepi időszakra. A Fő téren a város karácsonyfája mellett egy adventi koszorú, egy betlehem és világító hógömbök is helyet kapnak.

Adventi vásárt tartanak a sétálóutcában, ahol a helyi és környékbeli kistermelők árui mellett az ország más területeiről érkező kézművesek portékái közül is válogathatnak az érdeklődők.

A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtás lesz, amelyet ünnepi műsor, esténként pedig fényfestés egészít ki.

Az Amitől jó a világ elnevezésű programsorozatban a város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat, programokat szerveznek, hogy a bevételből támogassák a nehezebb körülmények közt élőket. December 18-án a Péter-Pál-templomban az esti mise utáni adventi hangversenyen a Musica Beata Vegyeskar és az Új Szentendrei Kamarazenekar lép fel. 

December 17-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében a Holle anyó varázslata című színházi produkció lesz látható.

A Szentendrei Teátrumban rendezendő SzentEndrei Szalonban december 12-én Nagy Barbara festőművésszel és Németh Kristóf színművésszel beszélget Endrei Judit.

December 18-án a k2 Színház Béke-betlehemi játék egy részben című előadását a MANK Galériában tekintheti meg a közönség. December 19-én Karácsonyi csillagok címmel a Szentendrén élő Fischl Mónika ad adventi koncertet a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. Az énekesnő vendége Dolhai Attila lesz. A Szamos Cukrászdában Karinthy Ferenc Dunakanyar című előadása december 27-én és december 30-án is látható lesz Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal a főszerepben.

Szinetár Dóra, Makranczi Zalán és Szinetár Miklós

A Dunakorzón karácsonyi filmek várják a közönséget. Tiszeker Dániel Nagykarácsony című mozija és Dobó Kata új rendezése, az El a kezekkel a papámtól! című filmje mellett Steven Spielberg Oscar-díjas rendező West Side Story című musicalje is szerepel a műsorban. November 27-én a középkori zenét játszó Bordó Sárkány zenekar lemezbemutató koncertet ad az Árpád Gimnázium kórusának közreműködésével.

December 3-án a fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő STOP Makarenko underground zenekar Stop Mikulás című műsorával lép fel. December 7-én a Borbély Műhely jazzkvartett idei utolsó, szentendrei koncertjére készül.

December 4-én rendezik a jótékonysági Mikulás-futást, városszerte pedig világító adventi kalendárium létrehozására buzdítják a helyieket. 

Január 8-án a Borbély Műhely újévi koncertjén vehet részt a közönség a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében, a vendég Szolnoki Péter lesz.