A műsorban katalán népdalok, Manuel de Falla, a legnagyobb spanyol nemzeti romantikus zeneszerző és Federico García Lorca költő saját verseire maga által írott dalai hangzanak el, amelyek ritkán hallhatók Magyarországon. A dalok gitárkísérettel hangzanak el. A koncert különlegessége, hogy nem is egy, hanem egyszerre három gitár biztosítja majd az ének mellett a dús, vérbő zenei hangzást és az igazi koncerthangulatot. Az estén Szamosi Liza, Szlama Annamária és Peltzer Ferenc gitárművészek kezében szólal majd meg a hangszer.

A koncerten szereplő közel húsz dal jól tükrözi a spanyol nép temperamentumát, a lágy, érzelmes megnyilvánulástól egészen az erőteljes, indulatos érzelmek kimutatásáig. Kővári Eszter Sára szerint a koncert anyaga jellemzően „női válogatás”, ami azt jelenti, hogy fontos válogatási szempont volt az erős emocionalitás. A rendkívül vidám, játékos, táncos elemek mellett megjelenik a vallásos érzület, a fájdalmas hazaszeretet, szerepel lágy altató és szenvedélyes, perlekedős szerelmes dal, de a fegyverek világa például háttérbe szorul, bár Lorca dalaiban előfordul az is.

A koncert előtt Benyhe István író, geopolitikai szakértő, fordító vezeti be a közönséget az elhangzó dalok világába, a spanyol kultúrába, és előadás közben maguk a művészek is mesélnek majd érdekességeket, megosztják gondolataikat az egyes művekről. 

Kővári Eszter Sára operaénekesként kezdte pályafutását, több mint tíz éven át a Magyar Állami Operaház művésze volt. A klasszikus operák mellett sokat és szívesen énekelt operettekben és kortárs zeneszerzők műveiben. A kortárs zeneművek bemutatását mindmáig szívügyének tekinti. Az éneklés mellett pedagógiával, a legkisebbek zenei nevelésével is foglalkozik. 

Nyitókép forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház