A 15. epizód tartalmából:Gróf Széchenyi Istvánnak elévülhetetlen érdemei voltak a lóversenyek meghonosításában is. Miért gondolta Széchenyi, hogy az angol mintára bevezetett lófuttatás hosszú távon jótékonyan hat a lótenyésztésre, és a gazdaságra? Beszélgetőpartnerünk: Szebényi Dániel lovas szakember, szakkommentátor.

Ha a magyar huszárra gondolunk, akkor egy fess vitéz képe jelenik meg előttünk: kackiás bajusszal, csákóval a fején, sujtásos egyenruhában a lován ülve. De kiből válhatott huszár, milyen képességekkel kellett bírni? És milyen szerepe volt a huszárságnak a 1848-as szabadságharcban? Erről is mesél Győrffy-Villám András agrármérnök, hagyományőrző huszár.

Milyen dedikált könyvet küldött Szendrey Júlia Adersennek? Többek közt erre a kérdésre is választ ad Krámer Iván magánműgyűjtő, aki az egyik legnagyobb Petőfi- és Kossuth-gyűjteménnyel rendelkezik az országban. Az apropót a gyűjtő anyagaiból nyílt, kiskőrösi Szendrey Júlia-kiállítás adta.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

További érdekességek a Petőfi-emlékév hivatalos oldalán: petofi.hu.

Nyitófotó: Fotó: MTI/Vasvári Tamás