?Szeretnénk keresztmetszetet adni a magyar animációs filmről, tehát nem kimondottan történeti szempontból áll össze a program. A legtöbbször egy egész estés film mellett az alkotó, illetve a kapcsolódó rendezők más, kisebb alkotásait is levetítjük? ? mondta Buglya Sándor, az MMA Fotó- és Filmtörténeti Tagozatának vezetője az október 8-ai sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a filmklub műsorán szerepelnek a Filmarchívumban felújított alkotások, de azokat a műveket is bemutatják, amelyek nincsenek a legjobb állapotban. ?A filmklubbal a közösségi moziélményt is népszerűsíteni akarjuk? ? tette hozzá. A széria az MMA előző két sorozatának (53 magyar film; 100 magyar dokumentumfilm) folytatása; a szervező a Dunatáj Alapítvány.


462_600x443.png
Lúdas MatyiFotó: port.hu

 

A vetítések hétfőnként lesznek a Premier Kultcaféban. Az október 15-ei alkalmon Jankovics Marcell János vitéze, október 22-én pedig Dargay Attila Lúdas Matyija lesz műsoron. ?A mozi csodája nem veszhet el. Amikor a Nepp Józseffel és Dargay Attilával közösen készített Gusztáv-sorozatunk a hatvanas években elindult, hatalmas sikert aratott a mozikban mint kísérőfilm. A Gusztáv nemzetközi sikere alapozta meg, hogy később egész estés animációs filmeket csinálhattunk? ? idézte fel Jankovics Marcell a sajtótájékoztatón. Idén decemberig mások mellett Macskássy Gyula (látható lesz tőle például A ceruza és a radír), Kovásznai György (Habfürdő), Reisenbüchler Sándor (A Nap és a Hold elrablása), Gémes József (Daliás idők), Foky Ottó (Így lövünk mi), Cakó Ferenc (Petőfi ?73), Varga Csaba (Hajnali tánc) animációit vetítik. A Ternovszky Béla által rendezett, a közelmúltban felújított Macskafogó december 3-án lesz látható.

 

?Ritkán fordul elő, hogy valakinek valamilyen régi filmjét előveszik, illetve egy életműből szerveznek vetítéseket. Az 1986-ban bemutatott Macskafogó felújítása azért is jó dolog, mert legalább fizikailag nem romlik tovább. A film most főnixmadárként született újjá azzal, hogy a forgalmazó és a Filmarchívum úgy gondolta, ismét beviszi a hazai mozikba a Macskafogót, sőt, állítólag újra megpróbálják külföldön is forgalmazni? ? jegyezte meg Ternovszky Béla.


macskafogo_600x343.png
MacskafogóFotó: mma.hu

 

A vetítésekhez kapcsolódó beszélgetéseket Varga Zoltán filmtörténész, a sorozat házigazdája vezeti. Az MTI kérdésére elmondta: október 8-án Szalay Péter rendező lesz a vendég, egy héttel később Jankovics Marcell, 22-én a Lúdas Matyi vetítésén Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Henrik Irén.

 

A vetítések helyszíne a Premier Kultcafé, amely az egykori Vörösmarty mozi helyén működik. Az intézmény üzemeltetője a Fogadj örökbe egy macit Alapítvány, amely tizenkét fogyatékossággal élő személyt foglalkoztat itt. Kárász Róbert, az alapítvány vezetője kitért arra, hogy a két és fél éve újranyitott mozit-kávézót 150 millió forintból újították fel.

 

Forrás: MTI