199. alkalommal rendezik meg az Anna-bált július 27-én Balatonfüreden, a rendezvényre hatszáz vendéget várnak – közölték a város önkormányzatának honlapján.

A Magyar Állami Operaház művészei a 198. Anna-bálon a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2023. július 29-én. Fotó: Katona Tibor / MTI
A Magyar Állami Operaház művészei a 198. Anna-bálon a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2023. július 29-én. Fotó: Katona Tibor / MTI

A Balatonfured.hu tájékoztatása szerint a bált hagyományosan az Anna Fesztivál kíséri, amelyen többek között operaest, szívhalászat és prímásgála várja az érdeklődőket. A bálozó hölgyek idén halványbíbor porcelánszívet viselhetnek majd, amelynek színét a Tagore sétány rózsalugasa ihlette.

A honlap idézi Bóka István polgármestert, aki kiemelte: már készülnek a bál jövő évi, kétszáz éves jubileumára, amely egybeesik Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulójával. Mindkét bicentenárium fontos Balatonfürednek, hiszen az nemcsak az Anna-bál hagyományos helyszíne, de nagy mesemondónknak is kedvelt üdülőhelye volt a település.

A város idén is meghívta a bálra a 18 éves balatonfüredi lányokat. Az estély előtt hagyományosan a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a résztvevők, innen indul majd a zenés menet a megújult Anna Grand Hotelbe. A bálon az 1920–30-as évek világának zenéjét, hangulatát idézik meg, illetve itt szavazza meg a közönség azt a 15 lányt, akik közül a szakmai zsűri kiválasztja a bál szépét és udvarhölgyeit. A zsűri elnöke idén Csáky Attila filmproducer.

Kositzky Anett fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a bálon fellép Gájer Bálint, a Cotton Club Singers és Farkas Gábriel, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig az egykori, híres Arizona mulató világát és díváit idézi meg. Énekel továbbá Zséda, Szűcs Gabi és Kozma Orsolya, valamint műsort ad négy pár swing-sztepp táncos, és fellép a sztepptáncvilágbajnok Bóbis László is. A Hagyományok Házával közösen ezúttal a magyar táncházakat bemutató gálaműsort rendeznek a Gyógy-téren. A bálon a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják a palotást.

A bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor hirdetik ki, ők másnap a Kisfaludy Színpadon is bemutatkoznak, majd sétakocsikáznak a városban.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848–49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.