fbpx

Anna Karenina – Meglepetésbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház énekkara rendhagyó és különleges produkcióval készül, melyben az opera és a musical műfaja találkozik: Kocsák Tibor és Miklós Tibor Anna Karenina című musicaloperáját, mely Lev Tolsztoj azonos című műve alapján készült, koncertszerű, látványos elemekkel, vetítésekkel, a történetet bemutató jelenetekkel két részben viszik színpadra az énekkari művészek.

Az április 7-i Anna Karenina eredetileg nem volt műsorra tűzve az évadhirdetés idején. Kriston Milán énekkari művész már régóta tervezte színre vinni Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaloperáját, amely Lev Tolsztoj egyik leghíresebb regényéből készült.

„Az, hogy ilyen sűrű évad mellett engedélyt kaptunk rá, hogy ezt a produkciót létrehozzuk, hatalmas támogatás a színház részéről. Szívvel-lélekkel készítettük, és bízom benne, hogy a nézők tetszését is elnyeri majd” – mondta az énekkari művész, aki a kétfelvonásos előadás összeállításáért felel. „Az énekkarunkban jelenleg vannak olyan emberek, akik ezt a nehéz zenei anyagot el tudják énekelni, és szerintem ez egy igazi csoda. A címszereplőt Zamatócky Florianna alakítja, akinek nincs könnyű dolga, hiszen rendkívül komoly, kihívást jelentő dalokat írt a szerző Anna karakterének, és Florianna ezt gyönyörűen elénekli. Számomra ez nem arról szól, hogy én csinálok valamit, hanem hogy mi közösen hozunk létre valamit: attól csoda, attól működik, hogy mindenki kiveszi belőle a részét. Itt most mindenki főszereplő” – tette hozzá Kriston Milán.

A zeneszerzővel egyeztetve a miskolci Kamaraszínház színpadán nem a teljes előadás lesz látható: két részben, felvonásonként 45 percben adják elő Anna Karenina történetét.

„Koncertként hirdetjük, azonban a nézők ennél jóval többet fognak kapni. Korhű jelmezek és látványos vetítés segíti megteremteni az atmoszférát, mozgásában is próbáltuk izgalmassá tenni az előadást, hogy ne »csak« egy koncert legyen” – meséli Kriston Milán, aki elmondta, szűk egy hónap alatt készítették el a két felvonást. „Én mindig Vronszkijnak szurkolok, hiszek abban, hogy valamilyen módon működhetett volna ez a kapcsolat, de hát természetesen nem egy egyszerű történetről van szó. Ami még különleges, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban eddig még nem volt műsoron Kocsák-mű, úgyhogy ez egy mérföldkő is a színház életében” – ismertette Kriston Milán.

Nyitókép: Gelle Anikó és Lakai Róbert. Fotók: Miskolci Nemzeti Színház/Gálos Mihály Samu

A rovat további cikkei