„Történelmi személyiséget mindig különleges élmény eljátszani. Egy valós emberhez ugyanis rengeteg érzelem, emlék, hallomás, vélt vagy tényeken nyugvó tapasztalat kötődik. Épp emiatt az irodalmi hősökhöz vagy a fantázia szülte figurákhoz képest jóval komplexebb színészi feladat a megidézésük. Antall József megformálása még a szokásosnál is összetettebb, egyszersmind még izgalmasabb kihívás.

A Blokádban az ő életében is sorsfordítónak számító időszak elevenedik meg.

Azok a napok, amikor a nagyhatalmi érdekekkel, a kiélezett belpolitikai helyzettel, a növekvő társadalmi nyomással és saját egészségügyi állapotából fakadó nehézségeivel szembenézve próbált felülkerekedni az országot sújtó gondokon” – mondta Seress Zoltán, aki azt is elárulta, hogy sokat segít neki a politikus megformálásában a külső megjelenésének megváltoztatása, köszönhetően a maszkmesterek, sminkesek profi munkájának. Ez minden forgatási napon kétórás előkészületet jelent számára, amit ugyanakkor cseppet sem tart elvesztegetett időnek, sokkal inkább hozzájárul ahhoz, hogy igazán ráhangolódjon a szerepre a felvételek előtt.

A Vígszínház művésze felkészülésként sok korabeli interjút megnézett a néhai miniszterelnökről, kutatott, olvasott a taxisblokádról, illetve sokat beszélgettek a szerepről az alkotókkal és ifj. Vidnyánszky Attilával, aki a Blokádban a fiatal Antall Józsefet formálja meg.

„Sok mindent kell összehangolni, ha rendezőként egy történelmi témájú film valós főszereplőjét hitelesen szeretném a vásznon megjeleníteni, de talán a főszereplőt megtalálni a legfontosabb. Seress Zoltán volt az a színész, akinek a jelenléte és a kisugárzása alapján elhittem, hogy egy miniszterelnök ül velem szemben” – fejtette ki a Blokád rendezője, Tősér Ádám.

A Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és az Örök telet is jegyző Köbli Norbert. A film egyedi képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde. A Blokád tervezett mozibemutatójának időpontja: 2022. október 27.

A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája:

a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.

Nyitókép: Seress Zoltán. Fotó: Filmpositive/Szvacsek Attila