fbpx

Anthony Hopkins életműdíjat kap a Stockholmi Filmfesztiválon

Életműdíjat kap hat évtizedes filmes pályafutásáért Anthony Hopkins amerikai színész a szerdán kezdődő Stockholmi Filmfesztiválon.

British actors Anthony Hopkins poses on the red carpet as he arrives for the UK film premiere of 'Hitchcock' in central London on December 9, 2012. AFP PHOTO/CARL COURT (Photo by CARL COURT / AFP)

A 84 éves, walesi származású színész egyebek mellett számos életrajzi film főszerepét alakította: eljátszotta Richard Nixont volt amerikai elnököt, Pablo Picasso festőművészt és XVI. Benedek pápát is. Két Oscar-díját A bárányok hallgatnak (1992) és Az apa (2021) című filmekért kapta.

Karrierjének egyik fontos állomása volt Hannibal Lecter figurája A bárányok hallgatnak című thrillerben, és sikert aratott a Napok romjai című drámában is egy főúri ház komornyikjaként.

„Egy pék fia volt az acélgyártás szürke városából, Port Talbotból, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és akit Erzsébet királynő lovaggá ütött a filmművészetben nyújtott szolgálataiért” – méltatta a fesztivál honlapja. Felidézték, hogy Hopkins életében 15 éves korában következett el a döntő fordulat, ami megpecsételte a sorsát: találkozott a szintén walesi Richard Burtonnel, aki arra biztatta, hogy legyen színész. Hamarosan már Laurence Olivier-től tanulhatott a Brit Nemzeti Színházban, de nyugtalan természete végül Hollywoodba vitte, ahol élete legjobb tanácsát kapta Katharine Hepburntől, akivel Az oroszlán télen című filmben szerepelt 1968-ban: „Ne színészkedj, jó fejed, jó vállad és jó hangod van. Csak tanuld meg a szöveget, és hagyd, hogy a kamera dolgozzon.”

A szerdán megnyíló és november 20-ig tartó Stockholmi Filmfesztiválon Hopkins egy 7,3 kilogramm súlyú bronzlovat kap életműdíjként. A világ legnehezebb filmes díjának tartott trófeát korábban Lauren Bacall, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és Susan Sarandon is átvehette.

A filmmustrán szombaton tartják Florian Zeller A fiú című filmjének bemutatóját, amelyben Hopkins alakítja az egyik főszerepet. A produkció Zeller Az apa című filmjének folytatásaként készült el.

Nyitókép: AFP/Carl Court

A rovat további cikkei