Az első Anyacsak1 fesztiválon 15 színházi produkció mellett szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók várják az érdeklődőket.

Április 29. és május 8. között, Anyacsak1 címmel szervez fesztivált a Jurányi-ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, a szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról – tabuk nélkül.

A nyitónapon találkozási lehetőség nyílik független bábákkal, akikkel az otthonszülés témájáról lehet kötetlenül beszélgetni a Jurányi Laborban, majd a Tünet Együttes Burok című előadása a szülés élményét kísérli meg felidézni és megmutatni testtel, szóval és képpel. A produkcióban részt vevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. A Radnóti Tesla Laborban az Anyajegy című produkció a születésről és a halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szóló előadása várja a közönséget.

A fesztiválon bemutatják Michel Odent, otthonszülést kísérő szülész szakorvos Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel című könyvének magyar kiadását, majd Péterfy-Novák Éva nagy sikerű Egyasszony című darabja Tenki Réka előadásában a Jurányiban látható.

Három külső kerület is csatlakozott a fesztiválhoz. A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshopon, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt… címmel egy anya-lánya történetet ismerhetünk meg, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya, és mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük.

A Staféta-nyertes Hidden mom az alkotók által megtapasztalt anyai minőségek leképezése. Az anyaságot övező társadalmi sztereotípiáikat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik. Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában pedig szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos-dalok mentálhigiénés következményeiről.

A Mákszem Műhely az örökbefogadó családok életének egy nagy témáját veszi górcső alá: vajon hány anyja is van a gyermeknek, akit örökbefogadó szülők nevelnek? Mi a szerepük, jelentőségük, hozzájárulásuk a gyermek életéhez? Milyen annak az embernek az élete, akinek több anyja van? E témák mentén Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea író, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

Az Anyacsak1 fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányiban, az előadás szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt.

A színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után beszélgetések lesznek az alkotókkal, illetve a produkciókban feldolgozott témák szakértőivel.

A napi program itt böngészhető végig.

Nyitókép: Az Anyacsak1 fesztivál szervezői