Hogyan született meg a magyar nyelv a reformkorban? Mi lenne, ha a jelenbe repíthetnénk a korszak hőseit? Vajon szót értenénk velük? A november 13-i magyar nyelv napján Balázs Géza nyelvész professzor kalauzol végig a nyelvújítás főbb állomásain.

A magyar nyelvnek megújulásra van szüksége – ebben nem is volt vita a nyelvújítás hívei, a neológusok és a hagyományőrző ortológusok között. Mi volt akkor a két tábor közti nézeteltérés alapja? Pölcz Ádám nyelvész, a Kazinczy Műhely programigazgatója és Török Ádám standupos, a Kossuth-szónokverseny egyik arca segítségével bemutatjuk.

Magyar géniuszok sorozatunk főszereplője ezúttal a nyelvújító mozgalom vezéralakja, a szóalkotás széphalmi mestere, Kazinczy Ferenc, akiről Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese mesél.  

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.