A Duna Művészegyüttes Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását, amelynek bemutatóját szeptember 21-én a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.

A Duna Művészegyüttes új bemutatója az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről és az átvételről kíván szólni. Az előadás a tervek szerint egy sorozat kezdő állomása, melyben tisztelegni kívánnak a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtőink előtt.

Elsőként Juhász Zsolt, az együttes művészeti vezetőjének mestere, Nagy Albert munkásságára emlékeznek. Nagy Albert gyomai származásúként 1972-ben vette át a Szeged Táncegyüttes vezetését, amit nagyon hamar az ország legjobb együttesei közé emelt. Saját hitvallása szerint is a Tímár-iskolához tartozott, őt követte koreográfusként és gyűjtőként egyaránt. Emblematikus gyűjtései születtek az évek során, ezekből építkezik a bemutató tánc és zenei anyaga.

Az előadásban szeged környéki leghíresebb gyűjtéseit is láthatja majd a közönség: a szegvári, baksi, hódmezővásárhelyi és kiskundorozsmai cigányság táncait, valamint Kardos István apádfalvi vőfélytáncait, de Békés megyéből eleki, méhkeréki, kétegyházi, Mezőségről széki, Kalotaszegről nádasdaróci és inaktelki, Küküllő-mentéről pedig lőrincrévéi táncokat is bemutatnak a produkcióban, amelyben Kölcsey Ferenc Parainesis című művéből is idéznek majd részleteket Rubold Ödön színművész tolmácsolásában.

Fotó: Duna Művészegyüttes