Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.

A versenyt hatodik éve hirdetik meg valamennyi korosztálynak, földrajzi megkötés nélkül, minden nem hivatásos magyar versmondó számára. Lutter Imre előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a VERSeny főszervezője elmondta: nemcsak a jelentkezők körében sikeres a verseny, hanem a közönség körében is népszerű, sok százezres a versmondások és a versklipek nézettsége.

A versenynek három fordulója van. Az első két forduló online zajlik, a szakmai zsűri mellett a közönség is továbbjuttathat versenyzőket. Először a versmondásukat veszik fel és küldik be a résztvevők, majd a középdöntőben egy versklippel, egy kisfilm feltöltésével versenyezhetnek. Hozzátette: a harmadik fordulóba, az élő szuperdöntőbe, amelyet a Nemzeti Színházban rendeznek meg, 20-25-en juthatnak tovább.

A versenyre nevezni három verssel lehet, amelyek – nem magánkiadású – kötetben, antológiában vagy neves irodalmi – nyomtatott vagy online – folyóiratban megjelentek. Kitért arra, hogy a verseny tematikája mindig az adott évhez kötődik, az idén egy versnek az újrakezdéshez kell kapcsolódnia, beleértve a nagy újrakezdések minden formáját és kapcsolódási pontját.

A másik vers egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse – különös figyelemmel a száz éve született Pilinszky Jánosra –, a harmadik pedig egy kortárs magyar költő szabadon választott verse lehet. Az első fordulóra a három közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni. Egy alkotás négy percnél nem lehet hosszabb. A kisvideókat a vers.hu oldalon keresztül várják április 30-ig.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Lutter Imre mellett Wiegmann Alfréd rendező, Bakos-Kiss Gábor és Szűcs Nelli színművész, valamint Szabó László kommunikációs szakember.

További információ a versenyről a www.vers.hu/nemzetiverseny-2021 oldalon és a Nemzeti Színház honlapján található meg.

Nyitókép forrása: a Nemzeti VERSeny Facebook-oldala