A klasszikus kamarazenei formációk mellett Rafał Aleksander Łuszczewski zongoraművész szólóestje, a Budapest Klezmer Band koncertje, Gerendás Péter és Papp János színművész közös műsora, a világzenei és jazzprofilú EastWing Group, Bősze Ádám és Fesztbaum Béla Seress-estje várja áprilisban a Kiskorona7 közönségét. Dés László, Parti Nagy Lajos és Závada Pál pedig Esterházy Péterre emlékezik együtt április 14-én.

„Azt gondolom, hogy ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér.  A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt” – nyilatkozta Dés László az Össz-hangban Esterházyval című estről.      

Rafał Aleksander Łuszczewski április 22-én ad hangversenyt az Óbudai Társaskörben. A lengyel művész 16 évesen a Tokiói Szimfonikus Zenekarral debütált Japánban, ezután Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Ausztrália, Afrika, a Közel-Kelet koncerttermeiben és szinte az összes európai zenei színpadon fellépett. A világ számos pontján egyetemi vendégprofesszor és előadó. 2001 óta a Steinway művészeként szerepel a rangos, New York-i The Steinway & Sons Artists’ Roster zongoristáinak listáján.

A kultikus klasszikus zenei helyszínen áprilisban a klezmer és a világzenei alapokra épülő jazzműfaj is képviselteti magát. Április 8-án lép színpadra Jávori Ferenc „Fegya” zenekara, a Budapest Klezmer Band. Klezmer varázs című összeállításuk színes válogatást vonultat fel a tradicionális zsidó zenei feldolgozásokból.

23-án az Eastwing Group – Kéri Gábor (gitár), Frankie Látó (hegedű), Megyaszay István (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) – várja a közönséget magyar gyökerű, világzenei és jazzprodukciójával, amelyet népdalfeldolgozások, modern afro- és dubstepritmusok tesznek egyedivé. Programjukban improvizációk is szerepelnek, emellett izgalmas énekes és hangszeres szólók teszik színessé műsorukat.

Váradi Gyula, a Virtuózok 2016-os győztese mesterével, ifj. Lakatos Györggyel lép színpadra a Kiskorona7-ben április 29-én. Forsz címmel adnak koncertet, amelyen elhangzik többek közt Mozart A-dúr hegedű-zongora szonátája, valamint Bach, J-M. Leclair, Bartók és Brahms kamaraművei.

A Dalok a kispipából című Seress Rezső-est nem ismeretlen a közönség számára: a Fesztbaum Béla szerkesztette műsor évek óta hatalmas népszerűségnek örvend. „Felemelő élmény a zenekarral és a közönséggel együtt újra és újra találkozni a Seress-legendával, keresni a titkot, miként képes egy képzetlen, egy ujjal pötyögő kocsmazongorista életműve érvényesen megszólalni napjainkban is” – mondja a művész, akit a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar kísér április 30-án is.

Április 27-én jön a Liliom-kuplé, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének harmadéves hallgatói érkeznek vizsgaelőadásukkal: Molnár Ferenc csirkefogójának életéről és haláláról szól az estjük kuplékkal, verssel és nosztalgikus hangulatú kísérő muzsikával fűszerezve. Rendező: Varga Bence.

A szerelem, férfi és nő kapcsolata a témája Papp János színművész estjének. Karinthy Frigyes prózáiból, József Attila verseiből és Shakespeare szonettjeiből válogat. A szerelem mint örök szépség és problematika nemcsak szóban lesz élővé – az esten Gerendás Péter muzsikál, saját dalaival teszi teljessé az előadást. A program időpontja: április 11.

A hónap klasszikus zenei ajánlatai között a Németh Zsombor által alapított Simplicissimus Kamaraegyüttes 6-án koncertezik a társaskörben. Telemann burleszkjei című összeállításukban a szerző négy művét játsszák el.

Április 10-én az Óbudai Kamarazenekar virágvasárnapi hangversenyét Gazda Péter vezényli, az együttes több mint tíz év után most játszik először együtt a Budapesti Vándor Kórussal.

Az Óbudai Társaskör 1995 óta ad helyszínt a Házikoncertek Kósa György műveiből című hangversenynek – 24-én a Lélektől lélekig című lemezbemutató koncertre kerül sor a 125 éve született szerző emlékére. Közreműködik Korondi Anna (ének), Line Ildikó (hegedű), Bányai Miklós (brácsa), Kiss-Domonkos Judit (gordonka), Szalai András (cimbalom), Kósa Gábor (zongora), és Korhecz Imola előadóművész.

Az állandó sorozatok közül 24-én tartják a Játékos muzsika 7×10 percben című műsorfolyam következő részét Czigány Györggyel, a Nagy zenészek, nagy szerelmek következő részében pedig Rachmanyinov lesz a főszereplő Bősze Ádám informatív, humorral fűszerezett előadásában április 28-án.

Nyitókép: Rafał Aleksander Łuszczewski. Forrás: Kiskorona7