Április 30-ig jelentkezhetnek 7–18 éves balettnövendékek az első Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre több kategóriában.

A megmérettetésre a fiatalok professzionális és amatőr kategóriában, klasszikus és modern balettszámokban, duettben és csoportos műsorszámokban nevezhetnek.

A regisztrációs időszakban a versenyzők egy előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze a saját műsorszámukat, majd a választott számról készült, maximum négy perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alatti gyerekek szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

A szervezők a világ minden tájáról várják a nevezéseket. A verseny hosszú távú célja nemcsak a tehetséggondozás, hanem a magyar balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése is. A díjazottak a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 1000 eurós, míg a Youth Grand Prix-ért 2000 eurós pénzjutalmat vihetnek haza. A produkciókat elbíráló zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója lesz, az ő munkáját számos elismert balettművész segíti majd.

A döntőt június 26. és június 29. között rendezik meg a veszprémi ActiCityben. A szervezők több szakmai és kulturális programmal is készülnek majd a résztvevőknek. A részletes kiírásról és a programokról a verseny honlapján lehet tájékozódni.

Fotó (illusztráció): Kseniia Vorobeva / Shutterstock