fbpx

Április végén nyitják meg a felújított temesvári dómot

A három éven keresztül folyt munkálatok után április végén nyitja meg kapuit a hívek és a látogatók előtt a felújított temesvári dóm.

A bánsági nagyvásor fő látványossága, római katolikus székesegyháza négy évig tartó felújítás után nyílik meg, története során ez volt a legnagyobb restaurálási munkálat. Az épületet kívül és belül tatarozták, kicserélték a padlózatot és a fűtésrendszert, restaurálták a bútorzatot, a szobrokat, az ólomüveg-ablakokat, korszerű térfigyelő, hang- és videórendszert szereltek be.

A barokk stílusban, 1736 és 1773 között épült dómban három nyelven, románul, magyarul és németül tartanak szentmiséket, és a püspök által celebrált szertartások latin, bolgár, horvát, cseh és szlovák nyelven is szólnak.

A városvezetés idén 500 ezer lejjel (38 millió forint) támogatta a dóm restaurálását és fenntartását. A teljes felújítás európai uniós alapokból zajlott, amelyről 2017-ben írt alá finanszírozási szerződést Martin Roos temesvári megyéspüspök a nyugati regionális fejlesztési ügynökséggel. A 22 millió lej (1,67 milliárd forint) értékű beruházás 2020-ban kezdődött el.

A restaurálás során a szentély egyik vitráliáján látható Szent István király fejére is visszakerült a korona. Claudiu Sergiu Calin, a temesvári püspökség levéltárosa szerint az 1930-as években ezt felső utasításra „sapkára” cserélték, de most visszaállították eredeti állapotába.

A temesvári római katolikus püspökség több turistát remél a felújítástól, a restaurált dómot az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő bánsági nagyváros egyik fő attrakciójának szánják.

Nyitókép: Piața Unirii, középen a Szentháromság-oszlop, jobbra a temesvári Szent György-székesegyház 1983-ban Fotó: Fortepan

A rovat további cikkei