Áprilisban két fesztivált is szervez a nagyváradi Szigligeti Színház, amely először az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek találkozójának ad otthont, majd a HolnapUtán Fesztivált szervezi meg – adta hírül szerdán a Krónika című erdélyi napilap.

Április 21. és 24. között Nagyvárad lesz az erdélyi néptánc fővárosa, ugyanis ekkor lesz a XVI. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója, amelynek harmadik alkalommal ad otthont a nagyváradi teátrum.

A néptáncos találkozón hat erdélyi magyar néptáncegyüttes vesz részt.    

A fesztivált a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes Boldog békeidők című előadása nyitja, amelyet a Tóték című Örkény-darab néptáncszínházi feldolgozása követ a Bekecs Néptáncszínház előadásában. A fesztiválon fellép még a Maros Művészegyüttes az Ábel című regényfeldolgozással, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az Ékes Gyergyó című folklórelőadással, az Udvarhely Néptáncműhely a Világszép nádszálkisasszony című produkcióval, valamint a Háromszék Táncegyüttes az Átöltözés című előadással. A közönség továbbá láthatja a házigazda Nagyvárad Táncegyüttes kortárstánc-előadását, az Antigonét. A fesztivál záróestjén a hat együttes közös gálaelőadáson lép színpadra.   

Ez az egyetlen olyan rendezvény,
amely a hat erdélyi hivatásos táncegyüttes közös fórumaként lehetőséget
biztosít a régió táncművészeti szakembereinek találkozására. Célja részben a
szakmai kapcsolatok megerősítése, részben pedig a műfaj tájegységenként változó
tendenciáinak feltérképezése.

Április 27. és május 1. között a Szigligeti Színház tizedik alkalommal szervezi meg a HolnapUtán Fesztivált, amelyen három ország hat társulatának hét előadását láthatja a közönség. Románia, Magyarország és Szerbia magyar nyelvű társulatai – kőszínházak és független társulatok – is vendégszerepelnek Nagyváradon.

A kortárs színjátszás
legkülönfélébb színeit felvonultató HolnapUtán Fesztivál évfordulós kiadásán a
házigazda Szigligeti Társulat mellett fellép a budapesti Titkos Társulat, a
Láthatáron Csoport, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, illetve a közönség
megtekintheti Mácsai Pál Kossuth- és Jászai-díjas színművész Örkény István
életét megidéző előadóestjét.

Nyitókép: XVI. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. Fotó: Színház.org/Oláh Gergő