Idén 43. alkalommal rendezik meg április 5–7. között az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

A Táncháztalálkozó az Unesco-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott folklórfesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

A nagyszabású fesztivál a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de párhuzamosan az összes teremben változatos programokkal várják a látogatókat.

Április 5-én, pénteken este Halljunk szót…! címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncház veszi kezdetét, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.

A szombat és a vasárnap a Budapest Sportaréna küzdőterén az Aprók Bálja programrésszel indul, amelynek különlegessége, hogy a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. Az ezt követő Tánchagyományaink programrész táncházak és bemutatók sorozata a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Ezzel párhuzamosan a Martin György-teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítják meg. Ezt követően a Családban marad – táncos generációk műsora tekinthető meg, amit a Kamasz táncház követ.

A Kodály-teremben a Tágasságot nekünk is! című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az Ókútból friss víz – koncertsorozat műfaji határok nélkül program azt az üzenetet közvetíti, miszerint a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni, bemutatni. A szombat esti gáln fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek.

Vasárnap a Magonc nyitányt követve az Aprók Bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatására kerül sor, amelyek mellett a kézműves foglalkozásokon is szeretettel várnak mindenkit. Ekkor lesz látható a Minden magyarok tánca is, amely a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.

Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét, majd a gálaműsoron több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét az Aréna küzdőterén az Össztánc zárja.

Az Országos Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg, régi és új tárgyakkal, a funkcionális esztétikumot magas szintűen képviselve.

További információ a programokról itt olvasható.