fbpx

Arab kulturális napot tartanak a Néprajzi Múzeumban

Arab kulturális napot tartanak ma a Néprajzi Múzeumban, ahol 15 arab ország mutatja be kulturális gazdagságát kiállításokon, művészeti előadásokon és koncerteken.

Az eseményt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy az arab világgal és kultúrával való kapcsolataink a magyar államalapítás előtti időkig nyúlnak vissza. Kiemelte: a kapcsolatok intenzitása a déli nyitás politikájának meghirdetésével új lendületet vett a 2010 utáni időszakban. „A gazdasági vegyes bizottságok újjáalakultak, a térség egészét lefedő külgazdasági attaséhálózatot hoztunk létre, elindítottuk a Stipendium Hungaricum programot” – sorolta, hozzátéve: jelenleg 3308 ösztöndíjas arab diák folytat magyarországi tanulmányokat, az összes Stipendium Hungaricum ösztöndíjas 31 százaléka.

Mint mondta, a kultúra – ha azt éppen nem ideológiai fegyverként használják – a legjobb gyógyír a történelem ütötte sebekre. „Kívánom, hogy a XXI. században az arab és a magyar kultúra ilyen gyógyír legyen a világ számára” – zárta a szavait Kövér László, aki köszönetet mondott a Budapesten működő arab nagykövetségeknek, hogy szombati rendezvényükkel ismét közelebb hozzák az arab kultúra értékeit a magyarokhoz.

Kövér László a Szaúd-Arábiai Királyság standjánál az Arab kulturális napon a Néprajzi Múzeumban

Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete, az Arab Nagykövetek Tanácsának elnöke kiemelte: a kultúra kulcsfontosságú szerepet játszik a népek együttműködésében és a hosszú távú kapcsolatrendszerük fennmaradásában.

– A magyar és az arab kultúra régóta kapcsolatban áll egymással, a legnagyobb összhangban és harmóniában él – tette hozzá Karima Kabbaj, aki köszönetet mondott a magyar kormánynak az arab ügyekkel kapcsolatban, elsősorban a palesztin–izraeli konfliktus megoldásában képviselt álláspontjáért, valamint az arab hallgatóknak adott ösztöndíjakért.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte: az új múzeumépületben olyan találkozási helyet szeretnének teremteni, ahol a különböző kultúrák, jelen esetben a lenyűgöző arab kultúra ismerői és szerelmesei találkozhatnak egymással és a kultúra értékeivel.

A nyitóképen Kövér László a jemeni standnál az Arab kulturális napon. Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

A rovat további cikkei