Indiában 25 millió rúpia (108 millió forint) összértékű bankókkal és pénzérmékkel díszítettek fel egy hindu templomot, egy istenséget ábrázoló szobrot pedig 69 kilogramm arannyal és 336 kilogramm ezüsttel ékesítettek a Ganésa Csaturthi fesztivál alkalmából.

Indiában országszerte Ganésát ünneplik tíznapos fesztivállal. A szeptember 19-én kezdődött ünnepségsorozaton áldozatokat mutatnak be az istenség tiszteletére, így például szobrát arannyal és ezüsttel halmozzák el, és a templomok is különleges díszítést kapnak az alkalomra.

A pénzeket egy 150 fős csoport ragasztotta fel egy hónap alatt a templom falára, a biztonság kedvéért kamerák felügyelete alatt. A hinduizmus elefántfejű istenségének tiszteletére a minden évben megrendezendő fesztiválon feldíszítik a templomokat. Szokatlannak számít viszont, hogy ehhez pénzt, különösen pedig, hogy ekkora összegben használjanak fel.

Mohan Radzsu elöljáró a Hindustan Times című helyi lap akcióját azzal magyarázta, hogy a bengalurui templom minden évben különleges módon próbálja megünnepelni a fesztivált. A többnapos fesztiválra gipszből készítenek – majd átfestenek – Ganésa-szobrokat, amelyeket a hívők a fesztivál alatt otthon tartanak, az ünnepség végén pedig a tengerbe vagy külön erre a célra kihelyezett tartályokba dobnak, ahol feloldódnak. Minden évben Ganésa-szobrok millióit készítik el.

Az utóbbi években a fesztivált környezetvédők bírálták amiatt, hogy a vízbe dobott szobrok olajfestése környezetszennyező. A környezetkímélőbb anyagokból, mint például agyagból vagy papírmaséból készült szobrok azonban törékenységük miatt csak lassan nyernek teret.

A képen 69 kilogramm arannyal és 336 kilogramm ezüsttel díszített Ganésa-szobor Mumbaiban. Fotó: MTI / EPA / Divyakant Solanki