Russell Crowe és Helen Mirren is esélyes az Arany Málna díjra: a citromdíjakat odaítélő testület hétfőn hozta nyilvánosságra idei jelöléseit.

Crowe A pápa ördögűzője, Mirren pedig a Shazam! Az istenek haragja című filmért kapott jelölést a díjra. A további jelölt színészek között szerepel még Vin Diesel (Halálos iramban 10), Jon Voight (Mercy), Ana de Armas (Ghosted), Salma Hayek (Magic Mike utolsó tánca), Jennifer Lopez (Anya), Michael Douglas (A Hangya és a Darázs: Kvantumánia), valamint Megan Fox és Sylvester Stallone a Feláldozh4tók című produkcióban nyújtott alakításukért.

Az Arany Málna-jelöléseket a Feláldozh4tók vezeti hét jelöléssel, két horrorfilm, Az ördögűző: A hívő és a Micimackó: Vér és méz öt-öt kategóriában esélyes a citromdíjra, a Shazam! Az istenek haragja pedig négy jelölést kapott.

Az Arany Málna díjat, amelyet a Golden Raspberries név rövidítéseként Razzies néven is emlegetnek, 1980-ban alapították. Az elismerésekről mintegy 1100 amerikai és két tucat külföldi országbeli, filmrajongókból, filmkritikusokból és újságírókból álló testület dönt szavazással. Az Arany Málna díjakat hagyományosan az Oscar-gála előestéjén jelentik be, ez idén március 9-én lesz.

A nyitóképen Helen Mirren a 2023-as Golden Globe díjátadón. Fotó: Michael Tran / AFP