Az alapításának centenáriumát ünneplő Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024-ben 17 tematikában, köztük az intézmény évfordulója alkalmából, továbbá Karikó Katalin és Krausz Ferenc munkássága előtt tisztelegve tervez emlékérmét kibocsátani.

Folytatódik a „Középkori magyar aranyforintok” elnevezésű sorozat, benne az év legértékesebb aranyérméjével, amelynek értékét tovább emeli alacsony kibocsátási példányszáma. Újabb elemmel gazdagodik az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat, valamint a több évtizedes múltra visszatekintő, nemzeti emlékhelyeket bemutató közkedvelt érmesor.

A tematikák között jelentős történelmi és alapítási évfordulók szerepelnek. A jegybank érmekibocsátással emlékezik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175., valamint a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Boldog Salkaházi Sára, a Szociális Testvérek Társasága apácanővére születésének 125. évfordulójáról. Idén ünnepli a jegybank alapításának centenáriumát, amire érmekülönlegesség kibocsátásával hívja fel a figyelmet. Az alapítási évfordulók között ünnepeljük továbbá a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának centenáriumát, valamint a polgári közjegyzőség 150 éves jubileumát is.

A különleges formájú érmék sorát színesítik a magyar származású Nobel-díjasokat bemutató ovális emlékérmék, amelyek 2024-ben Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Oláh György előtt tisztelegnek. A kör alakú érmék sorából kitűnnek a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat következő elemeként, illetve a Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából kibocsátásra kerülő hatszögletű színesfém érmék, valamint a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulójára megjelenő téglalap alakú emlékérmék.

Az idei program keretében nemzetközi vonatkozású érmék kibocsátására is készül a jegybank. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is tervez az MNB emlékérmét kibocsátani, mint az idén megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok.

A képen a Kincsem emlékérme grafikai terve. Forrás: MNB