A város közgyűlése még 2018-ban döntött az emlékév meghirdetéséről, hogy így tisztelegjenek a város történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt. A rendezvénysorozathoz minden fehérvári intézmény csatlakozik, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Székesfehérvári Balett Színház, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Székesfehérvári Turisztikai Kft., a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet a Kodolányi János Egyetemmel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Színház.

Székesfehérvári közgyűlés. Fotó: Szekesfehervar.hu/Molnár Artúr

Cser-Palkovics András polgármester szerint az Aranybulla 800 évvel ezelőtt egy kifejezetten korszerű gondolatot fogalmazott meg azzal, hogy kötelezettséget rótt az uralkodóra, és ezt a kötelezettséget az uralkodónak – vagy távollétében a nádornak – évről évre Székesfehérváron kellett teljesítenie. Európai és világszinten is felbecsülhetetlen az az érték, melyről a következő évben megemlékeznek – vélekedett.

Az emlékévhez kapcsolódóan tavasszal befejeződik az Aranybulla-eEmlékmű és környezetének megújítása, közösségi térré alakítása. Emellett számos intézményrekonstrukciós beruházás fejeződik be vagy kezdődik el 2022-ben. Januárban véget ér a Szent István Király Múzeum rendházépületének felújítása és bővítése, megkezdődik a városháza külső és belső megújítása, zajlik a Kőtár és Látogatóközpont kialakítása, amivel a volt Köztársaság mozi épületét mentik meg, és várhatóan nyáron véget ér a Szent István-székesegyház belső terének több éve tartó rekonstrukciója.

Jantyik Mátyás: II. András kihirdeti az Aranybullát. Forrás Wikipédia/Elekes Andor

Az emlékév ünnepélyes megnyitója januárban lesz a városháza dísztermében, tavasszal pedig megnyílik a múzeum felújított épületében a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás. A tervek szerint áprilisban egy nagyszabású összművészeti produkció valósul meg a Székesfehérvári Balett Színház rendezésében, de augusztusban a Székesfehérvári királyi napok, a koronázási szertartásjáték és az Aranybulla művészeti napok is az emlékév jegyében zajlik majd.

Nyitókép: Aranybulla-emlékmű Székesfehérváron. Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu