Megtörtént, amit néhány éve kevesek gondoltak volna: a Vasember-álarc mellé aranyszobrocska került. Ha valaki, akkor Robert Downey Jr. aztán tudja, hogyan kell visszatérni. Portré.

000_34LC9BD_16.jpg
Robert Downey Jr. az Oscar-díjjal 2024. március 10-én. Fotó: Richard Harbaugh / AMPAS / AFP

Terjed egy képpár az interneten: az elsőn rendőrök vezetik a rabruhás Robert Downey Jr.-t a tárgyalóteremben, a másodikon szmokingban mosolyog a filmipar táplálékláncának legtetején: az Oscar-gála színpadán kezében az aranyszoborral. A kép felirata pedig az, hogy „minden idők legnagyobb visszatérése”.

Hollywood szereti a második, sőt harmadik esélyeket. A fiatal Downey pályája nem kezdődhetett volna simábban, ám a hírnév, a drogok és rossz döntések nyomán úgy tűnt, hamar eltűnik a süllyesztőben. Nem így történt: a börtönviselt egykori aranyifjú főnixként tért vissza hamvaiból és vált milliók által rajongott, globális szupersztárrá, majd Oscar-díjas drámai színésszé.

Nepo bébi

„Köszönöm a rettenetes gyermekkoromnak és az akadémiának. Ebben a sorrendben” – kezdte köszönőbeszédét a színész magyar idő szerint hétfő hajnalban a Los Angeles-i Dolby Színházban, miután átvette Christopher Nolan Oppenheimerében nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Robert Downey Jr. és Emily Blunt Oscar-jelöltek AMPAS.jpg
Robert Downey Jr. és Emily Blunt az Oscar-jelölt ebédjét megelőző fotózáson. Fotó: Mike Baker / © A.M.P.A.S.

Robert Downey Jr. művész szülők sarja, 1965. április 4-én született New Yorkban. Érdekesség, hogy a színész nagymamája révén magyar származású: felmenői tatai lisztkereskedők voltak. Szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Anyja, Elsie Downey íróként és színésznőként dolgozott, apja, Robert Downey Sr. pedig ünnepelt művészfilmes rendező volt, így a kis Robert már egészen apró korában bepillantást nyert a filmes szcénába, és ötévesen szerepet is kapott apja Pound című filmjében. 17  volt, amikor belecsapott igazán, azonban a szórakoztatóiparban burjánzó nepotizmus dacára a siker nem volt magától értetődő, bevallása szerint rengeteg elutasítást kapott karrierje kezdetén. A próbálkozások mellett cipőbolti eladóként, pincérként és szendvicsárusként is dolgozott.

A nyolcvanas években apróbb mellékszerepeket kapott, és egyikévé vált az újságírók által Brat Packnek nevezett huszonéves tehetségek csoportjának, majd tett egy kitérőt a Saturday Night Live 1985-86-os évadában. Az élőben vetített szkeccsműsor rengeteg komikus/színész karrierjének beindítója volt Eddie Murphytől Will Ferrellen át Mike Myersig, Downey azonban minden idők egyik legrosszabb SNL-tagjaként vonult be a történelembe – egy évad után ki is rúgták.

„Néha a legrosszabb élményekből tanulsz a legtöbbet” – summázta a történteket nevetve a színész, aki már akkor is remek humorral kezelte az élet csavarjait.

Áttörések

A következő évben megkapta élete főszerepét A nővadász című romantikus komédiában, majd következett az első igazi siker, az 1987-es Fagypont alatt. A Bret Easton Ellis kultikus regényéből adaptált filmben Robert Downey Jr. alakíthatta a főszereplő drogfüggő barátját. A kritikusok elaléltak játékától, ám nemsokára kiderült, hogy hitelessége bizony nem csak színészi képességeinek volt betudható. A színész gyerekkora óta kábítószer-problémákkal küzdött. Élete első füves cigijét az apjától kapta nyolcéves korában egy bulin, a film után pedig tényleges függővé vált.

Küzdelem a drogokkal

A kilencvenes években egyre mélyebbre zuhant, miközben kívülről nézve pályája egyre csak ívelt felfelé. A kritikusok generációja egyik legizgalmasabb fiatal színészének titulálták, és tehetsége még a néhai Richard Attenborough-t is meggyőzte: neki adta Charlie Chaplin szerepét Chaplin című filmjében, noha többek között Dustin Hoffman, Billy Crystal és Robin Williams is versengtek érte. Attenborough még akkor is ragaszkodott a fiatal tehetséghez, miután a Universal stúdió kilépett a produkcióból, annyira ellenezték Downey szerepeltetését. A film elhozta a színész első Oscar-jelölését. Ezután megnősült, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Oliver Stone (Született gyilkosok) és Robert Altman (Rövidre vágva).

tumblr_bd6469ae386b375954df9e37046ccdb6_a25c0d33_1280.jpg
A Született gyilkosokban

Drogfüggősége viszont súlyosbodott. 1996-ban a rendőrök megállították gyorshajtásért, a kocsiban pedig heroin és kokain mellett még egy töltény nélküli revolvert is találtak. Letartóztatásait imádta a bulvármédia: szökött ki hawaii ingben és kórházi nadrágban a rehabról, találtak rá kiütve a szomszéd 11 éves fiának ágyában, és tartóztatták le kokain birtoklásáért egy hotelszobában, miközben Wonder Woman-jelmezt viselt. Végül egy év letöltendő börtönbüntetést kapott, felesége pedig elvált tőle.

Második esély

Szabadulása után az Ally McBeal című romantikus vígjátéksorozatban tért vissza, ami ugyan Arany Glóbusz-díjat és egy Emmy-jelölést hozott számára, de ismét elkapták kábítószer-birtoklásért. Úgy tűnt, Downey karrierje menthetetlen, Mel Gibson mégis bizalmat szavazott neki. A szebb napokat megélt színész-rendező miatt kaphatta meg Az éneklő detektív című musical főszerepét, amit kisebb-nagyobb sikerek követtek: Durr, Durr és csók, Jó estét, jó szerencsét!, Kamera által homályosan, Zodiákus.

A 2003-as Gothika forgatása során megismerkedett mostani feleségével, Susan Levin producerrel, akire azóta is minden köszönőbeszédében mint a megmentőjére hivatkozik, aki segített neki leküzdeni függőségét.

Mindenki kedvenc szuperhőse

Attenborough és Gibson után Jon Favreau volt az a rendező, aki tűzbe tette a kezét Downey-ért és szembeszállt a stúdiók akaratával: ráosztotta Tony Stark szerepét a Vasember filmben, mert úgy látta, hogy a karakter a jó és rossz dolgaiban is megegyezik Roberttel. A 2008-as Vasember óriási siker lett, főleg Downey karakterének köszönhetően, és elindította az azóta gyakorlatilag megállíthatatlan Marvel Moziverzumot.

915.jpg
Robert Downey Jr. a Vasemberben osztatlan sikert aratott

A színész még további nyolc filmben alakította Tony Starkot, de közben még ott volt a Trópusi vihar is, amelyben egy szenzációs színészparódiával, a method acting karikatúrájával ajándékozta meg a közönséget (újabb Oscar-jelölés), illetve a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes, ami újabb Arany Glóbusz-díjat hozott. 2008-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közt volt a Time magazin szerint, 2013 és 2015 között pedig a legjobban fizetett hollywoodi színész a Forbes listáján.

Harmadik fázis

Tony Stark karaktere az elmúlt másfél évtizedben aztán olyannyira összenőtt Downey-val, hogy kénytelen volt interjúkban először viccelődve, majd félig már komolyan azt magyarázni, hogy a kettő azért nem azonos. A szuperhőslufi ugyan még nem pukkadt ki, hiába mutatja a fáradtság jeleit, Robert Downey Jr. tudta, hogy ideje irányt váltani.

A színész megkapta Lewis Strauss szerepét az Oppenheimer című drámában, amely az atombomba feltalálásának történetét regéli el. A karakter kedvéért a maszkmesterek jócskán megöregítették Downey-t. Az immáron hétoscaros, röpke háromórás film, amelynek legtöbb jelenetében tudósok vitatkoznak fekete-fehérben, elsöprő kritikai és közönségsiker lett, Downey pedig alakításával ráadásul a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-, Golden Globe-, SAG- és Oscar-díjat is bezsebelte.

Az egykori tékozló fiú hazatért, és komoly drámai színésszé vált, akinek érdekében már soha többé nem kell harcoskodni a stúdióknál, hiszen azok innentől az ő kegyeit keresik. „Azt mondják, ha a diák készen áll, akkor jön a Nolan” – mondta Robert Downey Jr. Rob Lowe podcastjában január 11-én. Majd hozzátette:

„Úgy értem, jön a tanár. És ez történt.”