fbpx

Aranyozás az Örkényben

21463322_10156695451509126_4013990029210254985_n
Fotó: Az Örkény Színház Aranyozás című előadásának főpróbája Facebook-oldal

Az Arany-emlékév keretén belül számos érdekes program valósult meg, melyek közül több eseményt az Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetünk, mint például a ?Más csak levelenként kapja a borostyánt…? ? Kincsek, kultusz, hatástörténet című Arany János-kiállítást. Az interaktív tárlatok mellett tudományos kötetek és irodalmi alkotások is születtek, mint például a 24 karát ? Kortárs költők versei Arany János születésének 200. évfordulójára című kötet, melyben kortárs költők reflektáltak Arany János költészetére vagy éppen személyiségére. A műben negyvennyolc szerző ötven alkotása szerepel, olvashatunk verseket többek között Varró Dánieltől, Géher István Lászlótól és Nádasdy Ádámtól is, de akadnak jóval régebbi, még az ?50-es években született alkotások is. Ezekből a szövegekből válogatott Mácsai Pál színművész, rendező, az Örkény Színház igazgatója és Ferencz Győző irodalomtörténész az Országos Széchényi Könyvtár és az Örkény Színház közös, Aranyozás című estjére. Úgy vélték ugyanis az alkotók, hogy Arany János szellemi öröksége, költészete nemcsak egykori, de ma élő pályatársainak is mérték. Alakját nagyra tartotta és kiemelte Ady Endre, Babits Mihály és Radnóti Miklós is, költészete azonban ugyanúgy hat a 21. század íróira, sőt színészeire is.

?Ötéves koromban már tudtam a Toldi első részét, többek között azért is, mert a nagymamám nagyon szerette, én pedig fogékony voltam rá. Így tulajdonképpen Arany János meghatározta az egész pályámat, rajta keresztül szerettem és értettem meg a verseket? ? mesélte a Kultúra.hu-nak Csuja Imre, aki Nádasdy Ádám és Lator László verseit szavalja el az esten. A színész az alkotások kapcsán kiemelte: ?Lator László verse hiába született ?56-ban, ott van benne a Tölgyek alatt, és ott bujkál a szövegben a Tamburás öreg úr is, ahogyan Nádasdy alkotásában is érezhető Arany stílusa.? Majd hozzátette: Arany János senkit sem hagy hidegen, minden ember számára meghatározó költő. ?Megható, hogy van egy olyan nagy magyar költő, akit minden magyar író ? a kortársakat is beleértve ? elismer és tisztel.?

21761882_10156719258134126_7385624211839022640_n
Az Aranyozás című est főpróbája az Országos Széchényi Könyvtárban.
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldala

Az Aranyozás című est házigazdája Mácsai Pál, aki Ferenczi Győzővel együtt szerkesztette és állította össze a programot. Csuja Imre mellett szaval még Bíró Kriszta, Dóra Béla, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Tenki Réka, Vajda Milán, Znamenák István és Zsigmond Emőke. A zenéért Kákonyi Árpád felel.

Az est előbemutatóját minden érdeklődő megtekintheti a Színházak Éjszakáján, majd szeptember 24-től az Örkény Színházban is látható lesz az Aranyozás.

 

Kultúra.hu

A rovat további cikkei