fbpx

Arcus Temporum 2021 – A személyesség alkalma

A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát augusztus 27. és 29. között.

Liszt olyan művei szólalnak meg a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához. A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik fiukkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját, és Lantos István, Nemes László Norbert, az új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon.

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, melyen Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhatunk.

A Pannonhalmi Főapátság szellemi környezetében komoly alkotóműhely is kibontakozik. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok időszaki tárlat mellett képzőművészeti hallgatókból álló alkotótáborban született műalkotások befogadóivá is válhatunk.

A teljes fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, ezt Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató fogalmazta meg. A részletes program és jegyek ezen az oldalon elérhetők.

Nyitókép: Győr Plusz

A rovat további cikkei