(MTI) – “Idén is szeretnénk kifeszíteni azokat az időíveket, amelyek létrehozzák a régi és az új párbeszédét; és szeretnénk azt is, ha a fesztivál közönségében a zenei, színházi és képzőművészeti alkotások olyan egymást értelmező élménnyé állnának össze, amelynek sajátos atmoszféráját egy bencés monostor adja” – fogalmazott a fesztiváligazgató.
    Varga Mátyás zenei programszerkesztő elmondta, hogy a túlnyomórészt zenei programok kortárs szereplője idén Valentyin Szilvesztrov kijevi zeneszerző lesz, akinek műveihez Franz Schubert alkotásait társították. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi fesztiválon az itáliai Salvatore Sciarrino “párja” Mozart volt, 2005-ben pedig Sofia Gubaidulina és Joseph Haydn kompozíciói hangzottak el.
    Valentyin Szilvesztrov maga is részt vesz a fesztiválon – tette hozzá Varga Mátyás.
    Mint arra Veres Bálint zenei asszisztens rámutatott: az idén 70 éves mestert szerte a nagyvilágban koncerteken, fesztiválokon köszöntik.
    A kortárs ukrán zene minden bizonnyal legfontosabb alkotója Kijevben született 1937-ben, és számos, az emigrációt választó világhírű pályatársával szemben mindmáig szülővárosában él. Két nagy emigráns kortársa, Alfred Schnittke és Arvo Pa:rt egyaránt generációjuk legnagyobb komponistájának nevezték – hangsúlyozta Veres Bálint.
    Valentyin Szilvesztrov jelentős szimfonikus szerző, ám életművében bőséggel találni kamarazenei, zongorás és vokális darabokat, két terjedelmes dalciklust is. A zeneszerző nyaranta egy Csernobil térségében lévő néptelen üdülőfaluban komponál, mondván: inspiráló csend van az üres házak között.
     A zeneszerző három kórusművét egy kijevi vegyeskar adja elő a pannonhalmi fesztiválon, Lacrimosa című csellódarabját pedig Fenyő László tolmácsolásában hallhatja a közönség. A Szilvesztrov- és Schubert-zongoraműveket Klukon Edit, Ránki Dezső, Csalog Gábor és Alekszej Ljubimov szólaltatja meg. Fellép a Keller Quartet is, amelynek primáriusa, Keller András a fesztivál művészeti vezetője – sorolták a közreműködőket a zenei program összeállítói.
    A komolyzene mellett azonban más stílusok kedvelőire is gondoltak a szervezők: Lovász Irén népzenei, Gadó Gábor pedig dzsesszprogrammal lesz jelen a fesztiválon.
    Az Arcus Temporum programjában az idén is szerepelnek színházi események. Mint azt Hudi László, a fesztivál színházi tanácsadója elmondta, javaslatára egy svájci mozgásszínházat is meghívtak, amelynek központi alakja Cindy Van Acker flamand klasszikus táncosnő és kortárs koreográfus.  
    A BALK 00.49 című, hetvenperces mű Van Acker személyes élményén alapul. Orvosánál találkozott az elektródákkal, amelyek most a “technológia” részeként stimulálják izmait, s a kényszeres mozgásokból kerekedik ki darabja – mutatott rá Hudi László.
    Varga Mátyás fesztiváligazgató felhívta a figyelmet arra, hogy
a flamand táncosnő ugyanabban az évben (2005) szerepelt a Velencei Biennálén, amikor Kicsiny Balázs is kiállított ott. A képzőművész most Az óra körbejár címmel Pannonhalmára készít új installációt.